Economia Circulară
Ce este Economia Circulară? De ce este importantă? Ce avantaje aduce Economia Circulară? Cum îți poți integra afacerea în Economia Circulară și cum te ajută Stratos?


Ce este Economia Circulară?
Economia Circulară este un model nou de abordare a producției și consumului
Evoluția industrializării din ultimii 100 de ani ne-a lăsat cu un model liniar: materie primă – procesare – consum – deșeu.
Aceasta conduce la o epuizare rapidă a resurselor, dar și la creșterea explozivă a deșeurilor. Conceptul Economiei Circulare este de a trece de la sistemul liniar la cel circular și anume, deșeurile rezultate în urma consumului să devină resurse din nou.
În concluzie Economia circulară este un concept ce vizează adaptarea și armonizarea consumului societății umane fără a afecta și epuiza resursele naturale, dar, în același timp, fără a influența bunăstarea; circuitul intenționează să restructureze mentalitatea umană și comportamentul consumerist și să restituie planetei resursele.
Economia Circulară are la bază conceptul celor 10R:
Refuzare
Refuzarea unor servicii/ produse în favoarea unor soluții mai sustenabile, ex: Uber, Airbnb.
Regândire
Designul de produs, servicii și producția, pornesc cu reutilizarea în minte.
Reducere
Accentul cade pe consumul de cât mai puține resurse naturale, ex. construcții nZEB, transport electric.
Reutilizare
Produsele sau componentele folosite nu devin deșeuri ci se reutilizează în același scop cu care au fost construite – bunuri second-hand.
Repararea
Recondiționarea unui produs defect în vederea reutilizării.
Refacerea
Presupune îmbunătățirea unui model vechi cu componente noi, moderne.
Refabricarea
Crearea unor produse pe baza componentelor vechi ale altor produse: laptopuri, etc.
Reorientarea
Folosirea unor materiale care provin dintr-un produs vechi pentru fabricarea unor produse cu scop diferit de cel inițial.
Reciclarea
Valorificarea deșeurilor prin refolosirea lor ca materie primă pentru alte produse.
Recuperarea
Valorificare prin recuperare de energie: fie prin ardere sau adăugare de funcții în vederea producerii de energie.
De ce este importantă Economia Circulară?
În ritmul în care se consumă, ar fi necesare încă 3 planete Pământ pentru a acoperi necesarul de materii prime în 2050.
- Reduce presiunea pe consumul de resurse;
- Reduce cantitatea de deșeuri și implicit de poluare;
- Reduce costurile de extracție/producție pentru anumite materiale reciclabile sau refolosibile;
- Securizează aprovizionarea cu materii prime pentru anumite companii care reciclează sau refolosesc;
- Reduce cantitatea de CO2 degajat. Actualmente, 45% din emisiile de CO2 sunt generate de producția materialelor de uz zilnic;
- Creează oportunități noi de business în domenii de genul: colectare, reciclare, valorificare, refolosire și stimulează inovația;
- Îmbunătățește imaginea companiei: generațiile noi pun accent pe protecția și conservarea mediului. O afacere sustenabilă este atrăgătoare pentru parteneri, bănci și angajați.


La nivel european, ce măsuri legislative există deja, legate de Economia Circulară?
- Martie 2020 – Noul Plan de Acțiune pentru economia circulară: Schimbarea modului în care producem și consumăm. Noul Plan de Acțiune pentru economia circulară deschide calea unei economii competitive, neutre din punct de vedere al impactului asupra climei, în care consumatorii sunt responsabilizați.
- Februarie 2021 – Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la acest plan pentru a se ajunge până în 2050 la o economie complet circulară. Propunerile includ încurajarea produselor durabile, informarea consumatorilor pentru tranziția verde, revizuirea reglementărilor privind materialele de construcție și o strategie pentru materiale textile durabile.
- Martie 2022 – Comisia Europeană a prezentat un prim pachet de măsuri pentru a accelera tranziția către economia circulară. Pactul verde: noi propuneri prin care produsele sustenabile să devină normă și să se sporească independența Europei din punct de vedere al resurselor
Cum implementez Economia Circulară pentru afacerea mea și cum mă poate ajuta Stratos?
- Primul pas ar fi să înțelegem care este direcția către care se îndreaptă Uniunea Europeană. Este evident că pachetele legislative devin din ce mai detaliate pe domenii din ce în ce mai specifice. De exemplu, dacă activezi în industria textilă, direcția urmărită de UE este ca „textilele să devină mai durabile, reparabile, reutilizabile și reciclabile”. Actualmente doar 1% din textile se reciclează în timp ce producția textilelor necesită un volum imens de apă. Stratos este la curent cu evoluția legislației în ce privește economia circulară, de aceea te poate ajuta cu Consultanță legislativă pentru implementarea economiei circulare în domeniul tău de activitate.
- Identificarea soluțiilor specifice de reducere a costurilor de operare actuale: energie, transport, reciclare, managementul deșeurilor și valorificarea lor. Stratos poate efectua calculul amprentei de carbon a afacerii tale și implicit poate identifica soluții specifice pentru reducerea acestora. De asemenea, poate ajuta la implementarea soluțiilor de management a deșeurilor și valorificarea/reciclarea lor.
- Identificarea soluțiilor care presupun optimizarea produselor/serviciilor, pornind de la sustenabilitate încă din faza de proiectare. Avem experiența multor ani de Consultanță și implementare de soluții în ce privește protejarea resurselor și a mediului, de aceea prin experiența acumulată deja, identificăm soluții noi de abordare a proceselor astfel încât la final, produsul/serviciu să se încadreze în cerințele economiei circulare.

O parte dintre clienții noștri























Exemple de bună practică în Economia Circulară

Frizon Grup
Teofil Dascălu este un tânăr antreprenor care ne-a demonstrat că este posibil să clădești o afacere sustenabilă, pornind aproape de la zero. Fondator al Frizon Grup (fermă digitalizată, bazată pe cultura plantelor industriale), îl putem considera un adevărat pionier al economiei circulare din domeniul agriculturii.
Te ajutăm să găsești și implementezi soluții de Economie Circulară
