Una dintre cele mai mari probleme de ordin mondial o reprezintă poluarea. Indiferent de tipul de poluare, aceasta are un efect negativ, atât asupra vieții umane, cât și asupra ecosistemului. Poluarea aerului poate fi percepută drept un „inamic” care poate lua, în orice moment, dimensiunea unei catastrofe. Poluanții inspirați în organism ar putea conduce la probleme grave de sănătate și, în același timp, la deprecierea calității aerului pe termen lung. Fie că este vorba despre o zonă urbană, fie că te poți referi la o zonă rurală, poluanții din aer degradează calitatea vieții. Dispersia poluanților în aer se poate manifesta printr-o serie de modalități care facilitează răspândirea concentrată sau difuză a acestora și care pot afecta, mai mult sau mai puțin, atmosfera. Totodată, problema poluanților devine mai periculoasă atunci când se manifestă o poluare simultană în sol, apă și aer. Astfel de cazuri au efect pe termen mediu și lung, sunt greu de anihilat și prezintă un impact major asupra vieții umane și asupra întregului sistem ecologic.
În acest sens, societatea a abordat o serie de legi care impun respectarea strictă a unor standarde ce permit gestionarea eficientă a poluanților și a răspândirii acestora în mediu. Totuși, nu de multe ori, legislația poate fi greoaie, motiv pentru care există necesitatea fermă a prezenței specialiștilor în domeniu care consiliază și oferă soluții în vederea respectării legilor în vigoare. Pentru a putea înțelege mai bine însemnătatea, atât a legislației cu privire la mediu, cât și a profesioniștilor care oferă servicii adecvate în acest sens, trebuie să ai în vedere câteva aspecte cu privire la dispersia poluanților în mediu, dar și soluții pe care le-ai putea aborda, tocmai pentru a gestiona eficient această chestiune.
1. Dispersia poluanților în aer – ce sunt poluanții și câte tipuri există?
Poluanții reprezintă toate acele elemente fizice sau chimice care, răspândite necontrolat în mediu, afectează pe termen scurt, mediu și lung calitatea vieții sau a ecosistemului, provocând dezechilibre și reacții în lanț.
Din cauza unui proces lung de industrializare și urbanizare masivă, dar și pentru că societățile au cunoscut o expansiune rapidă în ultimul secol, în natură au avut loc dezechilibre și schimbări. Multe dintre acestea au fost cauzate, pur și simplu, de mâna omului, deoarece, odată cu investițiile în diferite ramuri și construirea unor industrii, depinzând și de cerințele societale, a fost favorizată apariția și multiplicarea diferitelor tipuri de poluanți, precum și modalitatea de dispersie a acestora în mediu.
Printre tipurile de poluanți se pot enumera, atât cei primari, cât și cei secundari, care, împreună, acționează asupra aerului, pământului și apei. Fiecare dintre mediile afectate pot provoca reacții în lanț care bulversează sau chiar distrug sistemul.
În acest sens, există mai multe tipuri de poluanți pe care îi putem avea în vedere, iar în funcție de proveniența acestora pot apărea efecte directe sau reacții în lanț:
- Poluanții în aer
Există mai multe categorii care afectează calitatea aerului. În primul rând, gazele toxice reprezintă, cel puțin în momentul actual, una dintre probleme majore cu care se confruntă multe regiuni de pe glob. Gazele toxice sunt emise în atmosferă, atât ca urmare a industrializării, cât și pe cale naturală. De exemplu, gazele vulcanice reprezintă o tipologie primară de emitere a poluanților în aer. Pe de altă parte, particulele în suspensie sunt la fel de periculoase, indiferent de originea acestora, fie că este vorba despre o provocare naturală, fie că te poți referi la o cauză rezultată din activitatea omului.
De asemenea, poluanții fonici și dispersia poluanților în atmosferă reprezintă una dintre cele mai uzuale probleme cu care se confruntă zonele puternic industrializate, dar și orașele mari și metropolele. Uzinele, fabricile, carierele de suprafață, zonele aeroportuare sau chiar aglomerațiile mari din orașe pot provoca zgomot peste nivelul admis de lege.
- Poluanții în apă
Pe lângă poluanții în aer, și mediul acvatic este puternic afectat de poluanți, iar perioada de manifestare este de lungă durată. Indiferent că te-ai putea referi la râuri, lacuri, mări, oceane sau ape subterane, poluarea acestora sau deversarea de ape reziduale neepurate compromit mediul acvatic. Pe de altă parte, calitatea apei potabile are de suferit. În același timp, deșeurile deversate în apă sau în apropierea apelor afectează viața acvatică, motiv pentru care, cel puțin în ultimii zece ani, s-au constatat schimbări accentuate în rândul faunei și florei acvatice. Însă, chestiunea semnalată în prezent este consecința poluării care a început cu mulți ani în urmă. Apa este poluată și în mod indirect de deșeurile și aluviunile transportate de torenți, până în râuri și mări. Totodată, nu trebuie să treci cu vederea nici peste zonele unde există platforme maritime, rade portuare (zona de staționare în afara portului pentru navele de transport maritim) sau trasee de navigare, toate acestea fiind expuse la deversarea de produse petroliere sau a altor compuși chimici. În plus, poate exista și o poluare locală, în zonele turistice. Dispersia poluanților în apă reprezintă un factor de risc destul de greu de combătut și de urmărit.
- Poluanții în sol
Dispersia poluanților solului reprezintă o ramură distinctă și critică a poluării, deoarece aceasta generează efecte repetitive de lungă durată, cu acțiune directă, atât asupra plantelor, cât și asupra faunei și a omului. De regulă, poluanții care afectează solul sunt depistați la momentul la care apar, deja, efectele. De exemplu, inundarea constantă a unor terenuri cu ape reziduale provoacă îmbolnăvirea culturilor. Pericolul vine și de la gropile de gunoi neecologizate, unde apele contaminate, obținute prin fermentarea gunoaielor, fenomen cunoscut sub denumirea de levigat, provoacă poluări puternice, atât în sol, cât și în aer. Nu în ultimul rând, fermele de animale sunt zone cu un potențial crescut de poluare a solului și aerului.
Legislația de mediu are o dinamică foarte mare, sancționând drastic neregulile privind poluarea și obligând companiile să respecte standarde de mediu create special pentru fiecare ramură și zonă de risc. În ajutorul marilor producători, fermieri și industriași, vin experții de consiliere în probleme de mediu, care sunt la curent cu legislația actualizată și care pot oferi soluții performante de management și gestionarea deșeurilor, dar și față de transportul și dispersia poluanților.
2. Cum se manifestă și ce provoacă dispersia poluanților în aer?
Dispersia poluanților atmosferici se poate manifesta prin degajarea și răspândirea diferitelor surse de contaminare a aerului, ce au ca efect imediat degradarea calității acestuia. Efectele pot fi amplificate sau concentrate și sunt influențate în mod direct de factori atmosferici, precum vântul, ploaia și căldura excesivă. Acești factori, pe de o parte, pot contribui la diminuarea efectelor poluării prin dispersia poluanților aerului, iar, pe de altă parte, factorii pot concentra poluarea, prin migrarea acestora în zone puternic populate.
În cazul nefericit al unei poluări atmosferice, modelarea dispersiei poluanților în atmosferă poate fi prognozată în baza datelor meteo prin satelit, corespunzătoare zonei afectate. Nu de multe ori prognoza poate suferi modificări cu caracter de alerte în ceea ce privește habitatul ce este traversat de curenții de aer poluat. De exemplu, un nor toxic care, inițial, se îndreaptă spre ocean, poate fi deturnat, la un moment dat, prin schimbarea cursului curenților de aer, spre o altă zonă geografică.
Tehnologia modernă dispune de echipamente și sisteme care își sincronizează evacuarea de gaze, abur sau fum în atmosferă, în funcție de condițiile atmosferice în timp real. De exemplu, o zonă industrială de termoficare, care dispune de filtre de dispersie a poluanților și coșuri turn ce evacuează aburul sau fumul sub forma unor cercuri compacte, va opri temporar evacuarea acestora, în condiția unui vânt local puternic.
Nu în ultimul rând, dispersia poluanților în atmosferă poate avea ca efect expansiunea zonei de poluare, odată cu diminuarea concentrației de poluare raportată la volum sau o suprafață dată.
De asemenea, dispersia apelor poluate acționează similar cu cea a aerului, propagând efectele pe o suprafață mai mare. De exemplu, în cazul poluării apelor, se poate vorbi despre dispersie în condiția în care o fabrică deversează ape reziduale în cursul apropiat al unui râu. La rândul său, râul va ajunge în zona de confluență cu un fluviu sau chiar cu marea și se produce o dispersie a poluării, aceasta modificându-și concentrația prin afectarea unui volum mai mare de apă.
Dispersia poluanților provoacă de la modificarea calității aerului respirabil, până la producerea unei zone toxice, incompatibilă cu viața. Dispersarea poluanților poate produce efecte pe termen scurt sau lung, iar atunci când aceasta are un caracter constant și o perioadă lungă de manifestare, poate genera boli sau afecțiuni caracteristice zonei afectate.
De exemplu, în zonele miniere sau cu exploatări masive de suprafață, unde predomină în aer particule ale diferiților compuși de carbon, pot apărea afecțiuni respiratorii, alergii sau chiar declanșarea de boli oncologice. De aceea, pe de o parte, legislația de mediu trebuie să fie foarte dură prin impuneri, obligații și sancțiuni, iar, pe de altă parte, companiile cu profesioniști pe consultanță de mediu oferă ca sprijin studii de impact asupra mediului și toate serviciile conexe pentru evaluarea și identificarea corespunzătoare a măsurilor de diminuare a consecințelor.
În funcție de natura domeniului în care vrei să activezi, precum silvicultură, energetică, transporturi, agricultură, industria de prelucrare a mineralelor, infrastructură, turism, planificare urbană sau rurală, acvacultură, industria cauciucului, industria alimentară, este indicat să alegi profesioniști care să te consilieze în vederea înțelegerii depline a legislației și aplicarea acesteia prin oferirea de servicii complete.
3. Cum poate fi gestionată eficient dispersia poluanților atmosferici?
O gestionare eficientă poate fi efectuată printr-o monitorizare de factori de mediu care cuprinde realizarea de diferite analize adaptate specificului de activitate, reprezentând un ansamblu de măsuri impuse prin actele de reglementare specifice. Această activitate nu este una abordabilă în mod curent de către persoane fără o educație specifică în domeniu, motiv pentru care cea mai bună alegere pentru tine ar putea consta în consilierea din partea unor experți care oferă soluții concrete și garantarea serviciilor în acest domeniu. Întrucât legislația poate suferi modificări semnificative și are o dinamică aplicativă mare, profesioniștii au, în primul rând, atuul că sunt la curent cu toate schimbările și actualizările ce țin de legi, astfel încât pot aplica soluții și servicii în deplină compatibilitate cu legile.
Pentru o bună funcționare a activităților și pentru a nu încasa amenzi, care de cele mai multe ori sunt în cuantum foarte mare, trebuie să deții anumite documente speciale, pentru firma ta. În acest sens, un consultant de mediu te poate îndruma să respecți calea legislativă, pentru a nu fi sancționat. Dosarul tău trebuie să conțină acte precum avizul de mediu, acord de mediu, autorizații de mediu, dar și alte documente aplicabile tipului de activitate pe care o prestezi. Totodată, companiile de consiliere în probleme de mediu asigură schimbul de informații corect și termenele de încadrare care sunt impuse de legislația în vigoare.
Indiferent de natura activității economice pe care o întreprinzi pe piață, aceasta are un anumit impact asupra mediului, iar, potrivit legii, derivă obligația de a avea un departament specializat și un responsabil de mediu care preia direct toate aceste sarcini, asigurând o bună desfășurare în concordanță cu legea, conform OUG195/2005.
Gestionarea poluanților atmosferici poate însemna, în anumite condiții, retehnologizarea sistemelor, modernizarea sau înlocuirea acestora. De exemplu, dacă deții o firmă care face parte din industria prelucrătoare de cauciucuri, este foarte importantă menținerea la standarde ridicate a sistemelor din zona de producție, astfel încât acestea să fie compatibile cu cerințele adoptate la nivel european, privind calitatea factorilor de mediu. În condițiile în care încalci legea, există chiar posibilitatea ca activitatea companiei tale să fie suspendată pe termen nelimitat, până la îndeplinirea standardelor de mediu. Acest lucru are ca impact direct pierderea de contracte, bani sau faliment.
Un alt exemplu ar putea reprezenta o companie ce face parte din industria de prelucrare a mineralelor și minereurilor. În acest caz, poluarea are ca efect direct primar afectarea sănătății angajaților tăi, a zonei unde se desfășoară activitatea și, implicit, a locuitorilor din vecinătate. Volumul mare de muncă din astfel de locații impune și o uzură prematură a dispozitivelor și sistemelor de asigurare a calității mediului, lucru care poate fi diminuat printr-un management eficient al dispersiei poluanților în aer. De aceea, este indicat să apelezi la specialiștii din domeniu, pentru a te îndruma și a-ți oferi soluții profesionale personalizate, în vederea adaptării la standardele în vigoare.
Ori de câte ori apar incidente nedorite privind poluarea aerului, solului sau apei, trebuie acționat cu promptitudine, atât pentru înlăturarea cauzelor, cât și pentru acționarea imediată prin sisteme sau agenții de neutralizare și dispersie controlată a factorilor de poluare. Aceste soluții corective fac parte din planurile de urmărire a calității de mediu pe care orice companie îl agreează și și-l însușește prin standardele de mediu pe care le implementează integrat, în raport direct cu activitatea pe care o desfășoară. Evaluarea corectă a impactului de mediu produs de către companie prin activitățile sale duce la identificarea de soluții eficiente în ceea ce privește reducerea acestuia, gestionarea și monitorizarea responsabilă a factorilor de mediu.
Atât poluanții din aer, cât și cei din apă și sol afectează în mod direct sănătatea, dezvoltarea mediului înconjurător, dar și calitatea vieții. Pentru a preveni încălcarea legislației chiar în necunoștință de cauză, soluția cea mai potrivită ar putea fi angajarea serviciilor profesionale oferite de consultanții de mediu. Consultanții sunt dedicați exclusiv acestui domeniu, iar rezultatele niciodată nu vor întârzia să apară. Totodată, abordarea și implementarea standardelor de mediu în conformitate cu legislația revizuită reprezintă garanții pentru obținerea de parteneriate și contracte în care aceste condiții sunt impuse în mod direct.
De asemenea, consilierea propriilor angajați ai departamentului de mediu, cu specialiștii din domeniu, reprezintă o certitudine a deciziilor luate în conformitate cu legea. Nu în ultimul rând, astfel de companii de consiliere în probleme de mediu te pot ajuta cu training-uri specializate pentru creșterea randamentului și profesionalismului angajaților tăi.
Este important de reținut că o dezvoltare armonioasă se obține mai ușor într-un mediu sănătos și adecvat, fie că te referi la escaladarea afacerii tale, fie că te referi, la propriu, la calitatea vieții de zi cu zi. Mediul înconjurător trebuie protejat, pentru a putea prezerva ecosistemele din jurul tău, motiv pentru care poluanții din aer, apă și sol trebuie diminuați. Calitatea mediului afectează direct generațiile care vor urma, motiv pentru care orice acțiune de control și diminuare a poluării se va reflecta implicit asupra apropiaților tăi. Specialiștii din domeniu sunt într-o continuă adaptare, atât cu tehnologiile moderne și inovatoare, cât și cu impunerile legislative.
Astfel, se poate afirma că managerul de calitate dintr-o companie este o persoană cheie în luarea deciziilor optime în contextul obiectului de activitate al firmei, acesta fiind direct responsabil cu implementarea soluțiilor de management și gestionare a dispersiei poluanților în mediu. Implementarea și respectarea standardelor de mediu reprezintă o provocare, în contextul evoluției sistemelor industriale, iar integrarea normelor de mediu este implementată de către producător încă din fazele de cercetare și concept al echipamentelor.