O mare parte din activitățile economice moderne, fie că este vorba de cele din domeniul comercial, retail sau angro, fie că este vorba de cele din domeniul industriei de orice tip, sau chiar al serviciilor ori al logisticii au un impact mai serios sau mai puțin însemnat asupra mediului.
Din acest motiv, legiuitorul și autoritățile competente în domeniul protecției mediului au emis o serie de acte de reglementare în cadrul legislației corespunzătoare prin care condiționează începerea și desfășurarea activităților cu potențial poluant a agenților economici de obținerea unor autorizații, avize și acorduri.
De multe ori, datorită evoluției destul de rapide a situației mediului înconjurător, unde deja se resimt efectele activității umane și a dezvoltării societăților puternic industrializate din ultima jumătate de secol, este nevoie de emiterea unor noi reglementări sau adaptarea celor aflate deja în vigoare la noile realități. Agenții economici se vad astfel puși în fața unor noi obligații de mediu la intervale de timp tot mai scurte pe măsură ce legislația în domeniu devine tot mai stufoasă și mai neclară, fiind nevoie de multe resurse de personal specializat doar pentru interpretarea și implementarea corectă a prevederilor legale în vederea evitării amenzilor și sancțiunilor care cresc în intensitate.
Apelarea la servicii de consultanță de mediu devine astfel una din soluțiile adaptării și conformării la actele de reglementare din domeniul protecției mediului. Două dintre aceste acte, cu o importanță deosebită în permiterea demarării și continuării unor activități economice sunt avizul și acordul de mediu, despre care vei afla câteva detalii în acest articol.
Cuprins:
1. Diferența între avizul și acordul de mediu ca acte de reglementare pentru desfășurarea activităților cu impact în acest domeniu
Deși ambele categorii de acte de reglementare sunt emise de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, acordul de mediu nu trebuie confundat cu avizul de mediu. Confuziile între cele două categorii pot apărea foarte ușor, mai ales că ambele impun condiții de respectat în derularea activităților ce pot avea un impact negativ asupra mediului, în orice modalitate.
Acordul (de mediu), ca act de reglementare, impune condițiile ce trebuie respectate în privința protejării mediului atunci când este vorba de demararea unui nou proiect, fie de natură constructivă, fie din categoria proceselor lucrative care pot avea, prin natura sau amploarea lor un impact negativ. De asemenea, prin acest act de reglementare se pot impune și măsurile ce trebuie luate în vederea protecției mediului pe tot parcursul realizării proiectului.
Acordul este obligatoriu atât pentru solicitanții care vor să inițieze un proiect din sfera amintită din domeniul privat cât și pentru cei ce fac parte din domeniul public și este valabil pe toată durata punerii în aplicare a respectivelor proiecte, cu posibilitatea revizuirii acestuia dacă apar elemente noi, care nu erau cunoscute la data emiterii și care pot modifica condițiile de acordare.
Avizul (de mediu), pe de altă parte, este un act administrativ, emis de aceeași autoritate de mediu ca și în cazul acordului, și care are rolul de a confirma că toate măsurile privind protecția mediului au fost integrate în mod satisfăcător în ansamblul planului sau programului înaintat spre adoptare.
Avizul, spre deosebire de acord, are o natură mai pronunțată din punct de vedere tehnic și juridic și poate fi obținut, în ceea ce privește cel puțin planurile și programele, în urma îndeplinirii unei proceduri de evaluare strategică de mediu care are drept obiectiv identificarea amenințărilor și efectelor negative potențiale ale acestora înainte de a se trece la adoptarea propriu-zisă.
2. Acordul sau avizul: situații concrete în care este necesară obținerea lor
Avizul este necesar, de exemplu, în vederea aprobării investițiilor private sau publice și este solicitat în lista de documente prezentate în certificatul de urbanism. Chiar dacă proiectul avut în vedere nu are un impact asupra mediului această procedură trebuie îndeplinită, iar în această situație se va emite de către Agenția pentru Protecția Mediului o clasare a notificării care va ține locul, în ansamblul documentar impus de certificatul de urbanism, acordului.
De bună seamă, acordul este necesar deoarece Agenția pentru Protecția Mediului poate decide că proiectul are nevoie de o evaluare sau studiu de impact asupra mediului și va demara o procedură în acest sens ce presupune elaborarea unei documentații cu privire la obiectul investiției și la felul și natura activităților ce se vor desfășura în acest obiectiv.
Referitor la avizul de mediu, acesta este necesar, de exemplu, în cazul întocmirii planurilor urbanistice solicitate în certificatul de urbanism, ca un prim pas înaintea obținerii tuturor autorizațiilor. Aceste planuri urbanistice pot fi:
- P.U.D. – plan urbanistic de detaliu
- P.U.Z. – plan urbanistic zonal
- P.U.G. – plan urbanistic general
La acele proiecte de investiții la care sunt solicitate aceste planuri, avizul are rolul de a stabili care este impactul asupra mediului al obiectivului propus spre realizare și, în același timp, care sunt soluțiile tehnice pentru ameliorarea sau reducerea acestui impact: alimentarea cu apa, eliminarea apelor uzate, suprafața de spațiu verde necesară, modalități tehnice de reducere a emisiilor, a zgomotului, etc.
Așadar, avizul și acordul, deși pot părea concepte asemănătoare în ansamblul actelor de reglementare cu privire la protecția mediului, sunt noțiuni fundamental diferite, cu sferă de aplicabilitate distinctă și ar trebui tratate cu maximă seriozitate pentru ca derularea viitorului proiect să se desfășoare în parametri optimi.
Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com