Despre deșeurile menajere și responsabilitatea gestionării corecte de către companii
- Home
- Consultanta de Mediu
- Despre deșeurile menajere și responsabilitatea…
Gestionarea deșeurilor menajere este un subiect sensibil însă de actualitate. Sunt mulți cei care doresc să trăiască într-un mediu curat și nepoluat și care se implică activ în reciclarea gunoiului menajer.
Responsabilitatea cade deopotrivă în sarcina autorităților cât și a persoanelor fizice și juridice, iar în acest articol vei descoperi câteva informații cuprinzătoare despre ce sunt deșeurile menajere și acțiunile pe cale le poți întreprinde în această direcție.
1. Ce sunt deșeurile menajere?
Gunoiul menajer este cel mai comun tip de deșeuri, rezultat din activitățile zilnice ale oamenilor. Practic, în această categorie intră și companiile de orice fel, care sunt obligate, conform legilor din România, să se ocupe de colectarea selectivă și să se implice în procesul de reciclare. Ca fapt de interes, o activitate de birou poate genera în jur de 70 de kilograme de deșeuri de hârtie care pot fi reciclate și recuperate.
Într-o definiție de specialitate, deșeurile menajere sunt cele municipale precum plastic, hârtie, metale, sticlă și resturi alimentare, iar o bună gestionare a gunoiului de acest tip este un prim pas în procesul de reciclare.
Atât persoanele fizice, cât și companiile sunt obligate să respecte prevederile legii în ceea ce privește reciclarea deșeurilor menajere. Mai mult decât atât, se poate apela la serviciile unui consultant de mediu care poate oferi informații complete despre managementul deșeurilor menajere și consultanță de specialitate în domeniu, pentru a putea acționa corect și evita consecințele negative.
2. Reciclarea gunoiului/ Reciclează gunoiul menajer în mod eficient
Dacă ai aflat deja sau dacă ți-ai reamintit ce înseamnă gunoiul menajer, descoperă mai departe metoda în care sunt împărțite deșeurile, precum și categoriile în care intră:
- Deșeurile reciclabile sau fracția uscată – în această categorie intră ambalajele de carton, maculatura, dozele din metal, cosmeticele, ambalajele de conserve, foliile de metal, sticlele PET, pungile din plastic, flacoanele de detergent și șampon.
- Deșeurile reziduale sau fracția umedă – acestea nu se pot recicla, însă trebuie colectate în mod corespunzător pentru a evita pe cât posibil poluarea mediului înconjurător. Din această categorie fac parte scutecele de unică folosință, absorbantele, mucurile de țigară, resturile de mâncare, vesela de unică folosință, conținutul sacului de aspirator, resturile vegetale tratate cu pesticid.
- Deșeurile biodegradabile sau organice sunt cele din care se poate obține îngrășământ pentru plante. În această categorie intră resturile de fructe și legume, cojile de ouă, zațul de cafea, resturile de pâine și cereale, rumegușul, cenușa de sobă, lemnul mărunțit, paiele, fânul, frunzele, florile, crengile.
- Deșeurile electrice și electronice pot fi colectate și reciclate, iar din această categorie fac parte mașinile de spălat, frigiderele, aparatele mobile, bateriile, roboții de bucătărie, etc.
O colectare corectă a deșeurilor reprezintă un pas esențial în reciclarea parțială sau totală a acestora, cu un scop precis, acela de a proteja mediul înconjurător pe cât posibil.
3. De ce este nevoie de consultanță de mediu pentru responsabilizarea companiilor?
Prin consultanță de mediu companiile pot identifica efectele pe care le au asupra mediului și posibilitățile de a reduce cât mai mult poluarea mediului înconjurător. Când vine vorba de companii, sunt implicate atât birourile clasice cât și marii producători de deșeuri menajere și nu numai.
Firmele generatoare de deșeuri ar trebui să aibă în vedere importanța unei firme care oferă consultanță pe probleme de mediu, pentru a se putea familiariza cu legislația în vigoare și pentru a acționa responsabil. Iată cum te poate ajuta un asemenea specialist în companie:
- Identifică problemele ce țin de raportarea către autoritățile relevante a colectării și reciclării deșeurilor.
- Poate efectua un audit, cu ajutorul căruia să descopere procesele și tehnicile pentru un management corect de mediu. Se asigură răspunderea în fața autorităților, respectând normele legislative actuale.
- Un consultant de mediu este la curent cu legislația care este în continuă schimbare. Firmele pot astfel să evite eventualele penalizări, fiind la zi cu actualizările din domeniu.
- Obligațiile privind protejarea mediului înconjurător sunt explicate în detaliu, urmând ca apoi să se implementeze o serie de măsuri menite să îmbunătățească responsabilitățile cu privire la mediu și eliminarea factorilor poluanți.
- Creșterea gradului de eficiență, valorificarea deșeurilor menajere și reducerea impactului negativ asupra mediului sunt alte teme abordate cu succes de către un consultant de mediu pentru companie.
Așadar, deșeurile menajere nu mai devin o problemă pentru companii, dacă acestea respectă reglementările în vigoare și dacă sunt dispuse să colaboreze cu specialiști în domeniu. Nu doar că astfel se vor evita amenzile de zeci de mii de euro, dar activitățile nu vor impacta în mod negativ mediul înconjurător. De asemenea, poți deveni un exemplu sustenabil pentru colaboratori și pentru cei care cred în aceleași viziuni clare de a acționa cât mai prietenos cu mediul.
Sursă foto: Pixabay.com