Protejarea mediului înconjurător rămâne una dintre dorințele aprinse ale generațiilor de astăzi, care au început să fie tot mai preocupate de găsirea unor soluții concrete în direcția identificării, colectării și reciclării diferitelor tipuri de deșeuri. Astfel, există un principiu în Uniunea Europeană conform căruia poluatorul este cel care plătește, dorindu-se o responsabilizare a tuturor celor care generează reziduuri.
Deșeurile din construcții și demolări se numără printre aceste tipuri de resturi rămase în urma diferitelor activități de șantier și multe altele, apărând nevoia de a le colecta și recicla, pentru a putea fi refolosite și pentru a înlocui cu succes resursele naturale. Autoritățile publice locale, operatorii de salubritate și operatorii economici trebuie să cunoască legislația și modalitatea de a gestiona deșeurile din construcții și demolări, astfel încât natura să nu aibă de suferit.
În articolul de mai jos, vei descoperi care sunt tipurile de deșeuri din construcții și demolări, care sunt cauzele principale ale gestionării lor neconforme și ce soluții concrete pot fi abordate pentru minimizarea cantității de reziduuri. De asemenea, vei afla cum se colectează și reciclează deșeurile, care este legislația în acest sens, precum și câteva curiozități și informații utile despre valorificarea deșeurilor.
1. Deșeurile din construcții și demolări – Informații generale
Deșeurile din construcții și demolări sunt rezultate din construcția clădirilor, șoselelor, din demolarea totală sau parțială a unor clădiri, dar și din activitățile de renovare, reabilitare, reparare sau consolidare a diferitelor construcții (civile sau industriale) sau a activităților de dragare și decolmatare. Compoziția acestor deșeuri este eterogenă (resturi de materiale, produși chimici, materiale auxiliare). În ultima vreme, se pune un accent tot mai mare pe reciclare și refolosire, pentru că reduc spațiul destinat depozitării deșeurilor și pentru că se economisesc resursele naturale.
1.1. Tipuri de deșeuri din construcții și demolări
Pentru a reuși să se gestioneze cât mai bine deșeurile, este obligatoriu să se cunoască îndeaproape toate tipurile de reziduuri ce provin din construcții și demolări. Astfel, se pot evidenția următoarele tipuri:
- Materiale obținute din construcţii şi demolarea unor clădiri. Practic, este vorba despre ciment, cărămizi, ţigle, ceramică, roci, ipsos, plastic, metal, fontă, lemn, sticlă, resturi de tâmplărie, cabluri, soluţii de lăcuit/vopsit /izolante, materiale de construcţii cu termen de valabilitate expirată;
- Materialele care rezultă din construirea infrastructurii rutiere sau din îngrijirea ei. În această categorie pot intra următoarele tipuri de materiale: smoala, pietrișul, bitumul, nisipul, piatră etc.;
- Materiale care sunt scoase pe durata excavării (resturi de vegetale, pământ, rocă, pietre);
- Deșeuri periculoase (azbest, gudron, vopsea, metale grele, adezivi, solvenți, rășini, materiale contaminate cu substanțe periculoase etc.).
1.2. Cauzele principale ale gestionării neconforme ale deșeurilor din construcții și demolări
Printre cauzele principale ale gestionării neconforme ale deșeurilor din construcții și demolări pot fi amintite:
- Nu se pot estima cantitățile corecte de deșeuri pentru că datele disponibile nu sunt de calitate;
- Controalele ineficiente și numărul foarte mic de sancțiuni pentru cei care încalcă legea cu privire la colectarea, depozitarea, transportul sau reciclarea deșeurilor din construcții și demolări;
- Lipsa de interes a autorităților;
- Taxa de depozitare este mai mică comparativ cu prețul plătit pentru tratarea deșeurilor;
- Lipsa normelor cu privire la calitatea materialului rezultat în urma reciclării.
1.3. Soluții concrete pentru reducerea deșeurilor din construcții și demolări
Pentru a se reduce cantitatea de deșeuri din construcții și demolări este bine să se găsească și să se implementeze unele soluții concrete, cum ar fi:
- calcularea necesarului de materiale;
- diminuarea cantității de deșeuri de pe șantiere prin folosirea construcțiilor modulare sau a prefabricatelor;
- utilizarea unor materiale reciclate;
- folosirea unor materiale prietenoase cu mediul înconjurător;
- returnarea ambalajelor către furnizorii de materiale;
- evitarea demolărilor inutile (integrarea clădirilor vechi în structurile moderne);
- demolarea controlată pentru a permite recuperarea pentru refolosirea materialelor de construcții.
2. Colectarea și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări
Cei care sunt implicați în realizarea de astfel de deșeuri trebuie neapărat să înțeleagă necesitatea prevenirii și reducerii lor, a reutilizării și recuperării de materiale, dar și a eliminării reziduurilor rămase în depozite. Prevenirea producerii deșeurilor este prioritară. Acest proces trebuie să înceapă din faza de proiectare a construcției.
2.1. Aruncarea deșeurilor din construcții și demolări
Oricine s-a plimbat prin România a văzut, cu siguranță, din loc în loc, munții de deșeuri care zac aproape peste tot, multe dintre ele fiind foarte periculoase. Practic, contaminează animale, păsări, oameni, vegetația din jur, apele, iar acest lucru este din ce în ce mai grav, în ciuda proiectelor și măsurilor care sunt luate. Legea spune că primăriile, autoritățile publice, oamenii, companiile sunt pasibile de amendă, deoarece abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită.
Astfel, cine vrea să gestioneze corect deșeurile, să identifice categoriile de deșeuri, să țină evidența lor, să le predea celor autorizați, să reducă efectul nociv asupra mediului și vieții oamenilor trebuie să folosească persoane instruite în acest sens, cum ar fi responsabilii de mediu, care vor ști exact cum să procedeze, în așa fel încât companiile să nu fie sancționate cu amenzi usturătoare.
2.2. Colectarea deșeurilor din construcții și demolări
Deșeurile din construcții și demolări trebuie să fie separate în două categorii, cele periculoase de cele nepericuloase, apoi să fie duse în depozite autorizate sau pe locurile stabilite de autoritățile publice. Din păcate, unele dintre ele sunt depozitate ilegal, nerespectându-se regulile în acest sens, ceea ce atrage după sine amenzi usturătoare. Deșeurile de pe un șantier sunt mixte, incluzând diferite resturi care pot fi recuperabile sau nu. În ultimul caz, materialele vor fi supuse unui tratament special și se vor colecta separat pentru a nu contamina și restul deșeurilor, creând unele probleme foarte grave, privitoare la valorificarea și depozitarea lor mai târziu.
Astfel, este importantă colectarea selectivă a deșeurilor din construcții și demolări de firma sau persoana care desfășoară activitatea de construire, de operatorii de salubritate și de administrația publică locală. Deșeurile care nu sunt reciclabile se pot valorifica energetic sau se vor elimina (în anumite cazuri prin ardere).
Deșeurile sunt stocate la locul de generare ori la depozitele stabilite. Alegerea locului pentru amplasarea lor depinde foarte mult de tipul de activitate care se desfășoară și de anumite criterii:
- mărimea zonei de stocare;
- accesul mijloacelor de transport;
- utilitățile.
Deșeurile pot fi stocate în grămezi sau în containere metalice. Acestea din urmă, în care vor fi colectate deșeurile, vor fi etichetate și vor avea capac pentru a reduce riscul ca apele meteorice să se acumuleze aici sau să spele deșeurile. Recipientele trebuie supravegheate și nu se vor umple niciodată până la refuz. Deșeurile periculoase vor fi stocate în containere metalice de capacitate mai mare, cu un grad ridicat de impermeabilitate. Ele vor fi închise și securizate. Accesul persoanelor neautorizate trebuie interzis obligatoriu.
Transportul deșeurilor se va face cu ajutorul containerelor sigure, sub supravegherea unui personal instruit, care va avea la îndemână toate documentele necesare, ce trebuie să însoțească o astfel de încărcătură. Din aceste acte trebuie să rezulte: deţinătorul deșeurilor, destinatarul, tipurile de deşeuri încărcate, locul de încărcare, locul de destinaţie, cantitatea de deşeuri transportată şi codificarea acestora. Transporturile trebuie să fie făcute cu ajutorul basculantelor și camioanelor speciale, vehicule ce vor fi asigurate în așa fel încât să nu permită deversarea.
2.3. Echipamente și soluții pentru reciclarea deșeurilor din construcții și demolări
Pentru optimizarea soluțiilor în reciclarea deșeurilor din construcții și demolări au fost înființate firme și companii dotate cu echipamente adecvate, pentru că acest fenomen a devenit deja o adevărată industrie. Astfel, procentajul de materiale recuperabile a ajuns să fie mai mare. Printre echipamentele ce pot fi utilizate se numără: excavatoare, încărcătoare frontale, concasoare și stații de sortare mobile, separatoare (magnetice, densimetrice), tocătoare industriale, cabine de sortare, tunuri pulverizatoare anti-praf, stații fixe de sortare și separare. Avantajele sunt evidente pentru cei care apelează la o astfel de firmă. Practic, este vorba despre productivitate mai mare, prețuri accesibile pentru valorificarea deșeurilor reciclabile, reducerea costurilor de depozitare, creșterea profiturilor.
2.4. Valorificarea deșeurilor din construcții și demolări
Reciclarea deșeurilor din construcții și demolări presupune eliminarea poluării resurselor naturale, reducerea cantității de deșeuri din depozite și economisirea materiilor prime. Astfel, folosirea materialelor din reciclare devine o soluție avantajoasă, pentru că resursele naturale au costuri din ce în ce mai mari.
Tehnologiile de reciclare pot fi diferite de la stat la stat, fiecare având o anumită legislație cu privire la acest aspect. Cantități mari de materiale reciclate sunt folosite pentru realizarea de drumuri și de construcții noi, pentru fabricarea unor panouri cu protecție antifonică, pentru umplerea carierelor exploatate.
Este important de reținut faptul că reciclarea devine profitabilă atunci când taxele sunt mai mici sau cel puțin egale cu investiția făcută. Dacă prețurile sunt prea mari, atunci va exista tendința de depozitare a deșeurilor provenite din construcții și demolări.
2.5. Legislație cu privire la reciclarea deșeurilor din construcții și demolări
Pentru manevrarea, colectarea, depozitarea și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări au fost date unele legi care să se ralieze la standardele europene în acest domeniu. Multe dintre ele, însă, au fost schimbate. Cei care vor să cunoască, în detaliu, reglementările trebuie să apeleze la firme specializate în acest sens.
Legea Nr. 211/2011 din 15 noiembrie 2011 a fost modificată printr-o serie de acte legislative, cum ar fi:
- Legea nr. 188/2019;
- Legea nr. 31/2019;
- Legea nr. 203/2018;
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2018;
- Legea nr. 166/2017;
- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2016.
3. Curiozități despre deșeurile din construcții și demolări
Aceste tipuri de deșeuri din construcții și demolări sunt întâlnite pe întreg teritoriul României, așa că este nevoie de o implicare permanentă a tuturor pentru a colecta, recicla și elimina reziduurile în deplină siguranță. Informațiile sunt necesare în acest sens, consultarea unui ghid privind gestionarea deșeurilor poate fi edificatoare, iar unele curiozități cu privire la acest subiect pot stârni interesul.
- Deșeurile sunt, de regulă, voluminoase și aglomerează gropile de gunoi din țară;
- Firmele de construcție din România sunt obligate de lege să sorteze, să reutilizeze, să recicleze și să elimine deșeurile de pe șantiere;
- Persoanele care construiesc în regie proprie sunt obligate să apeleze la firme specializate în colectarea, transportarea, reciclarea și eliminarea deșeurilor rezultate din construcții și demolări;
- Aceste deșeuri reprezintă o treime din totalul deșeurilor;
- Rata de colectare a deșeurilor provenite din construcții și demolări este sub 50%;
- 90% din deșeurile din construcții și demolări sunt formate din ciment, cărămidă și piatră și pot fi reutilizate cu succes;
- Transportul deșeurilor se face cu ajutorul unui personal instruit în încărcarea, transportul şi descărcarea deşeurilor în condiţii de siguranţă, dar și în intervenţia în cazul unor defecţiuni sau accidente. Deşeurile transportate nu trebuie abandonate pe traseu;
- Legea numărul 211/2011 spune că abandonarea deșeurilor se pedepsește cu amendă de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru cele juridice de la 20000 la 40000 de lei;
- Cei care sunt prinși că aruncă deșeurile ilegal vor fi obligați să curețe zona și să plătească amenda și costurile de eliminare a gunoaielor cu ajutorul unor societăți specializate;
- În 2020, România a reușit să recicleze doar 14% din deșeuri, potrivit datelor oficiale, din care 8% provenite din Capitală.
În concluzie, firmele interesate de colectarea, transportarea, reciclarea și eliminarea deșeurilor provenite din construcții și demolări trebuie să știe care sunt prevederile legii în acest sens și că este foarte ușor să-și externalizeze acest serviciu printr-o firmă specializată, care cunoaște schimbările legislative ce pot apărea în orice moment.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com