Deşeurile industriale sunt una dintre cele mai mari surse de poluare din ziua de astăzi, însă acest lucru a început cu zeci de ani în urmă, odată cu dezvoltarea din ce în ce mai mare a industriilor şi odată cu modernizarea fabricilor de toate tipurile. Orice tip de material care nu mai este de folos în timpul sau după procesele ce au loc în fabrici, mine sau unităţi de prelucrare a diferitelor materii prime pentru obținerea produselor finite este considerat deşeu industrial. Deşi deşeurile industriale sunt o realitate a zilei de azi şi a viitorului, atât apropiat, cât şi îndepărtat, există soluţii ce pot ajuta la diminuarea impactului pe care acestea îl au asupra mediului. Una dintre soluţii este colectarea şi debarasarea lor în zone special destinate, de către firme specializate. Desigur, aceasta nu este singurul răspuns pentru o mai bună gestionare a acestui tip de deşeuri, ci există multe altele, ce pot fi luate atât de fiecare dintre noi individual, cât şi la nivel naţional, în fiecare ţară. Dacă vrei să afli mai multe despre colectarea deşeurilor industriale, deşeurile industriale reciclabile şi cum pot fi gestionate mai bine aceste tipuri de gunoi, am pregătit pentru tine un ghid cu mai multe detalii:
1. Deşeurile industriale: definiţie
Deşeurile industriale reprezintă totalitatea gunoiului ce rezultă din procesele fabricilor, minelor şi oricărui alt tip de unitate de procesare. Marea majoritate a industriilor, de la industria textilă, metalurgică, chimică sau cea a energiei electrice, toate lasă în urmă un procent mai mare sau mai mic de deşeuri. Exemple de deşeuri industriale includ materii vegetale din fabricile de producţie sau din industria HoReCa ori rumegus. Fabricile, minele şi în general, industriile creează cantităţi enorme de produse, fie ele finite sau nu, ceea ce înseamnă automat şi cantităţi foarte mari de deşeuri. Acest fenomen are loc în întreaga lume şi este greu de stopat. Stoparea ritmului alert al industriei ar înseamnă renunţarea la foarte multe privilegii ale lumii moderne, ce s-ar răsfrânge atât asupra vieţii de zi cu zi (confortul casei, al maşinii, al hainelor), cât şi asupra economiei în general.
O altă problemă a deşeurilor industriale este faptul că o parte din acestea sunt toxice, ceea ce înseamnă un risc sporit de pentru sanatatea oamenilor și pericole asupra dezvoltării faunei şi a florei. Resturile toxice afectează atât aerul pe care îl respirăm, cât şi solul, plantele, animalele şi apă. Poluarea pânzei freatice poate afecta sever calitatea apei din gospodăriile oamenilor. Chiar dacă acest tip de gunoi, precum lemnul sau zidăria, nu par atât de periculoase, efectele acestora dăunează negativ ecosistemelor, de aceea se impune ca managementul deşeurilor industriale să fie unul responsabil.
2. Deşeurile industriale: clasificare
Clasificarea deşeurilor industriale se face în funcţie de mai multe criterii, însă printre cele mai întâlnite deșeuri se numără:
Deşeuri industriale solide
Foarte multe deşeuri industriale solide sunt ambalaje, care nu mai sunt necesare după ce toţi paşii producţiei au fost incheiati. Printre acestea se număra cutiile de carton, plasticul şi hârtia. Desigur, există şi astfel de gunoi solid ce nu a avut ca scop principal ambalarea de produse şi anume fierul vechi sau lemnul. O mare parte din deşeurile industriale solide pot fi reciclate şi refolosite, însă acest lucru nu trebuie făcut haotic, ci în baza unui plan de gestionare a deșeurilor, elaborat la randul lui în baza unor documentații de specialitate, cum ar fi studiile de mediu, sau în urma recomandărilor emise printr-un audit de mediu . Astfel, impactul asupra mediului se poate diminua, iar la nivel de business se pot reduce costurile de producţie.
Deşeuri industriale lichide
Astfel de deşeuri industriale se separă de cele solide deoarece este necesar un alt tip de colectare şi eliminare. Nu toate deşeurile industriale lichide sunt periculoase, spre exemplu cele rezultate din producţia de lactate sau alte tipuri de producţie alimentară nu sunt la fel de dăunătoare precum substanţele chimice, cum ar fi vopselurile folosite în industria textilă. O mare parte din acest tip de deşeu este alcătuit în principal din apă folosită în procedeele din diverse industrii, iar în anumite cazuri aceasta poate fi contaminată cu substanţe periculoase, sau radioactive, materii organice ori detergenți. Cele mai mari probleme apar atunci când deşeurile industriale lichide sunt deversate în apele râurilor, oceanelor sau lacurilor, deoarece ameninţa existența unor întregi ecosisteme cu consecinţe nefaste asupra mediului, a florei, a faunei şi a oamenilor. Din fericire, există soluţii pentru ca lichidele contaminate să poată fi tratate înainte de deversare
Deşeuri industriale chimice
Deşeurile industriale chimice includ substanţe şi materiale corozive, inflamabile, explozive şi/sau toxice, iar acestea trebuie gestionate cu foarte mare atenţie pentru că pot fi dăunătoare atât mediului, cât şi vieţii. Din cauza pericolului pe care aceste tipuri de deşeuri îl reprezintă, colectarea şi eliminarea lor se face de către firme specializate cu experienţă şi autoritate în domeniu. De-a lungul timpului, specialiştii de mediu au creat numeroase norme, reglementări şi ghiduri de bune practici în domeniu, pentru că acest tip de deșeu să afecteze cât mai puţin ecosistemele. De asemenea, o mare parte din deşeurile toxice pot fi reciclate în siguranţă, adică să fie refolosite sau regenerate, ceea ce înseamnă că există speranţe pentru ca numărul lor să scadă în viitor şi că acestea să nu mai fie o problemă persistentă.
Deşeuri industriale toxice
Deşeurile industriale toxice se diferenţiază de cele chimice prin riscul crescut pe care primele îl au asupra mediului şi a vieţii comparativ cu deşeurile chimice. Laboratoarele, uzinele chimice şi spitalele sunt câteva exemple de locuri de unde provin deşeurile toxice. Acestea trebuie întotdeauna să fie colectate şi aruncate conform normelor în vigoare, iar nerespectarea acestora duce la sancţiuni severe, impuse de legislație.
Exemple de deşeuri toxice:
Arsenicul: este folosit pentru fabricarea de circuite electrice, pentru conservarea lemnului sau pentru realizarea de pesticide. Acesta este o substanţă cancerigena şi dăunează grav oamenilor şi mediului.
Azbestul: se foloseşte în construcţii şi în fabricarea de maşini, însă inhalarea acestuia poate duce la boli grave de plămâni.
Deşeuri medicale, cum ar fi seringile folosite pot duce la răspândirea bolilor şi a microorganismelor periculoase.
Plumbul: se găseşte în baterii, muniţie pentru arme şi vopseluri. Inhalarea sau ingerarea de plumb afectează sistemul nervos şi rinichii.
Mercurul: se foloseşte în stomatologie şi în fabricarea de baterii. Expunerea la această substanţă poate afecta creierul şi rinichii.
Cianida: pesticidele şi produsele împotriva rozătoarelor conţin de cele mai multe ori această substanţă. Ea afectează organismul şi poate duce la convulsii sau probleme respiratorii.
Cromul: se foloseşte în industria oţelului, în conservarea lemnului, fabricarea de vopseluri şi pigmenţi, dar şi vopsirea produselor din piele. Este o substanţă cancerigenă şi afectează plămânii.
Este important că astfel de substanţe toxice să fie manageriate corespunzător, iar deşeurile contaminate cu acestea să fie aruncate astfel încât să nu supună populaţia, mediul, animalele şi vegetaţia la riscuri.
3. Colectarea deşeurilor industriale
Colectarea deşeurilor industriale trebuie să fie făcută de către firme specializate şi este important ca cei ce fac colectarea să dispună de echipamente de protecţie corespunzătoare şi de mijloacele necesare pentru a asigura transportul adecvat al acestora. Nu numai colectarea este un pas important în managerierea deşeurilor industriale, ci şi transportul şi stocarea lor temporara. Transportul trebuie realizat fără a pune în pericol oamenii, animalele şi vegetaţia şi fără să existe riscul de scurgeri sau pierdere a deşeurilor pe drum. De asemenea, până la paşii de colectare, transport, stocare şi reciclare sau eliminare mai este un pas extrem de important şi anume identificarea și etichetarea corectă a acestora. Riscurile de contaminare a mediului cresc atunci când deșeul nu este etichetat corect, de aceea un procedeu de gestionare eficienta porneşte de la identificarea și etichetele corecte.
Cea mai bună soluţie pentru tot procesul de management al deşeului industrial este colaborarea cu o companie specializată. Pentru a înţelege mai bine tot ceea ce implică gestionarea deşeurilor industriale, ce spune legislaţia în vigoare şi cum se pot obţine cele mai bune rezultate atât în a proteja mediul, cât şi pentru a eficientiza costurile, se recomandă consultanţă de mediu din partea unor specialişti.
Cum sunt eliminate deşeurile industriale?
Eliminarea deşeurilor industriale se poate face prin mai multe procedee, în funcţie de tipul lor, de toxicitatea lor şi de soluţiile disponibile:
- Incinerarea. În anumite cazuri, deşeurile pot fi incinerate, iar astfel de proceduri se aplică în special în cazul celor chimice. Desigur, procedura trebuie să fie una ce respectă toate reglementările în vigoare pentru că procesul de incinerare să nu afecteze mediul şi sănătatea oamenilor. Cel mai important este ca fumul toxic rezultat în urma incinerării gunoiului industrial să nu fie eliberat în aer.
- depozitele de deșeuri. Majoritatea deşeurilor industriale solide ajung la depozitele de deșeuri dacă nu se pot recicla. Acestea trebuie şi ele să fie amenajate astfel încât să fie conforme cu legislaţia pentru a nu pune în pericol oamenii şi mediul înconjurător. Desigur, ele au un impact negativ asupra ecosistemelor în orice condiţii, însă legislaţia încearcă să reducă pe cât posibil efectele negative, pentru a nu afecta sănătatea populaţiei. Uneori, deșeul trebuie să fie tratat înainte de a ajunge la depozitul de deșeuri, soluţie ce a reuşit să reducă impactul negativ al acestuia.
- Injectarea în subteran. O mare parte din deşeurile industriale periculoase sau toxice sunt injectate în subteran la mare adâncime, unde nu mai pot afecta ecosistemele. Astfel de proceduri, atunci când sunt executate corect, sunt considerate sigure.
4. Deşeurile industriale reciclabile
O parte din deşeurile industriale pot fi reciclate cu succes, ceea ce înseamnă nu numai mai multă grijă pentru mediu, ci şi costuri mai mici pentru producători. Iată ce materiale din categoria deşeurilor industriale se pot recicla:
- Sticla, lemnul şi hârtia. Aceste trei materiale se reciclează deseori fără probleme, iar în foarte multe magazine vei putea vedea produse din sticlă sau hârtie reciclată, dar şi mobila sau alte produse din lemn reciclat.
- Deşeurile electronice. Acestea au început să devină o adevărată problemă în ultimii ani, odată ce tehnologia a căpătat amploare. Din fericire, au fost găsite soluţii pentru reciclarea acestui tip de deşeuri ce include tablete, telefoane, televizoare, monitoare şi computere. În procesul de recrutare, prima dată se verifică starea lor, iar dacă se afla în stare bună, specialiştii le repară pentru a le revinde. Dacă nu se mai pot repara, electronicele sunt dezmembrate şi sunt refolosite piesele lor. În cazul în care nici refolosirea pieselor nu mai este posibilă, atunci acestea urmează să fie fărâmate în bucăţi pentru a se extrage componentele toxice, cum ar fi bateriile, înainte de eliminare.
- Metalul. În anumite cazuri, unele tipuri de metal pot fi reciclate, însă acest lucru rareori se întâmplă.
- Plasticul. Acesta este unul dintre cele mai poluante materiale, iar descompunerea sa în natură, fără intervenţia umană, se face în sute de ani. Din fericire, plasticul poate fi reciclat, iar acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des şi în cazul plasticului rezultat din procedee industriale.
Desigur, nu toate deşeurile industriale pot fi reciclate, ceea ce înseamnă că nu poate fi redus complet impactul asupra mediului. Deşeurile toxice spre exemplu nu se pot recicla, deoarece ar implica mult prea multe riscuri pentru sănătatea umană. În ciuda acestui fapt, rămâne esenţial ca deșeu ce nu poate fi reciclat, să poată fi aruncat în condiţii de siguranţă pentru a afecta cât mai puţin ecosistemele.
Deşeurile industriale reprezintă o problemă reală a secolului în care trăim, însă odată cu avansul tehnologiei se spera la inovaţii şi soluţii din ce în ce mai bune pentru gestionarea să corectă. Până atunci, cei mai importanţi pași sunt respectarea legislaţiei în vigoare, folosirea celor mai bune practici de colectare, transport şi eliminare a deşeurilor industriale, dar şi apelarea la specialişti, precum firme de consultanţă şi audit de mediu, atunci când este necesar. În acest fel, mediul înconjurător, dar şi sănătatea umană vor fi protejate, iar noi ne vom putea bucura în continuare de confortul vieţii moderne.
Sursa foto: Pexels.com