Depozitarea, gestionarea deșeurilor și reutilizarea lor într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor, dar și din punct de vedere ecologic, poate fi o adevărată provocare pentru afacerea ta. Într-o lume în care se pune tot mai mult accentul pe felul în care mediul economic influențează grija pentru mediul înconjurător, este fundamental să înțelegi importanța subiectului. Vei afla din acest articol ce presupune depozitarea deșeurilor în funcție de tipul lor, cadrul legislativ pentru această chestiune, precum și care sunt deșeurile care necesită condiții speciale de depozitare.
1. Depozitarea deșeurilor – informații esențiale pentru afacerea ta
Mult timp, gropile de gunoi au reprezentat cea mai comună metodă de depozitare a deșeurilor, atât pentru agenții economici, cât și pentru cei casnici. În contextul intrării în Uniunea Europeană și având în vedere situația internațională în legătură cu încălzirea globală, România s-a aliniat normelor de mediu.
Tipuri de depozitare
Există două feluri de depozitare a deșeurilor: cea simplă, cea mai întâlnită până acum și cea controlată, prin care se urmărește uniformizarea condițiilor de depozitare a deșeurilor. Dacă prin depozitarea simplă vorbim despre un sistem total neigienic și periculos pentru populație, în cazul depozitării controlate este vorba de un cadru organizat. Prin îndeplinirea unor condiții specifice, depozitarea controlată neutralizează substanțele periculoase și valorifică, pe cât posibil, deșeurile existente.
Unul dintre cele mai recente și complete documente care reglementează acest subiect este Ordonanța nr. 2/11.08.2021, privind depozitarea deșeurilor. Conform acesteia, se dorește reducerea progresivă a eliminării prin depozitare a deșeurilor care pot fi reciclate sau valorificate și introducerea de măsuri pentru prevenirea și reducerea efectelor negative asupra mediului și sănătății populației.
2. Tipuri de deșeuri și depozitarea lor – deșeuri din construcții, deșeuri industriale etc.
Sunt generate multe tipuri de deșeuri, de la cele periculoase, deșeuri industriale nepericuloase, deșeuri agricole și animale, deșeuri medicale, deșeuri radioactive, deșeurile din construcții și demolări, până la deșeuri de extracție și minerit, deșeuri de producție de petrol și gaze și deșeuri de ardere a combustibilului.
Colectarea și depozitarea acestora, precum și procesul de reciclare, trebuie să fie o activitate de bază pentru orice agent economic implicat în producerea de deșeuri. În cadrul anexei nr. 2 din Hotărârea nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, sunt detaliate toate tipurile de deșeuri nepericuloase și periculoase.
2.1. Depozitarea deșeurilor nepericuloase
Lesne de înțeles, deșeurile nepericuloase sunt cele care nu au un impact grav asupra oamenilor și mediului înconjurător. Acest lucru nu înseamnă însă că nu este nevoie de o atenție specială, de colectare și gestionare, de transport al deșeurilor și depozitare.
Tipuri de deșeuri nepericuloase:
- Deșeuri menajere și municipale;
- Deșeuri industriale;
- Deșeuri din ambalaje;
- Deșeuri de hârtie și carton;
- Deșeuri de plastic;
- Deșeuri de metal;
- Deșeuri de sticlă.
Transportul deșeurilor nepericuloase este reglementat riguros în Hotărârea nr. 1061/2008 care privește, de asemenea, și transportul deșeurilor periculoase. Transportul poate fi făcut doar de operatorii economici autorizați. Astfel, după colectarea și sortarea deșeurilor nepericuloase, acestea sunt stocate temporar în locuri speciale și mai apoi valorificate, în funcție de proprietățile lor, sau eliminate conform legii.
2.2. Depozitarea deșeurilor periculoase
În Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive, sunt definite proprietățile deșeurilor periculoase în detaliu, astfel încât acestea să ajungă în depozite de deșeuri specializate și gestionate corespunzător.
Un deșeu periculos are proprietăți care îl fac periculos sau capabil să aibă un efect nociv asupra sănătății umane și asupra mediului. Deșeurile periculoase sunt generate din mai multe surse, de la deșeuri din procesele de producție industrială, la baterii și pot apărea sub mai multe forme, inclusiv lichide, vapori, solide și nămoluri.
Deșeurile periculoase sunt clasificate pe baza proprietăților lor biologice, chimice și fizice. Aceste proprietăți generează materiale care pot fi toxice, reactive, inflamabile, corozive, infecțioase sau radioactive. Practic, deșeurile toxice sunt otrăvuri, chiar și în cantități foarte mici. Ele pot avea efecte acute, provocând moartea sau boli grave și incurabile, sau pot avea efecte cronice, provocând încet prejudicii ireparabile.
Tocmai de aceea, transportul și depozitarea acestora sunt reglementate foarte strict. După preluarea acestor deșeuri de către agenți economici autorizați, ele vor fi transportate și depozitate în condiții speciale, de la tipul de depozit (hale realizate din beton armat), până la tipul de container și procedura de valorificare sau eliminare.
2.3. Tipuri de deșeuri care nu se primesc în depozitele de deșeuri din România
În cadrul art. 6 din Ordonanța nr. 2/11.08.2021 se stabilesc tipurile de deșeuri care nu se pot depozita. Acestea sunt:
- deșeuri lichide;
- deșeuri explozive, corozive, oxidante, foarte inflamabile sau inflamabile;
- deșeuri periculoase medicale sau alte deșeuri clinice periculoase, de la unități medicale sau veterinare;
- toate tipurile de anvelope uzate, întregi sau tăiate, excluzând anvelopele folosite pentru construcții într-un depozit;
- deșeurile care au fost colectate separat în vederea pregătirii pentru reutilizare și a reciclării, în temeiul art. 11 alin. (1) și art. 22 din Directiva 2008/98/CE privind deșeurile, și de abrogare a anumitor directive.
3. Cum să gestionezi problema deșeurilor în compania ta
În România, o companie care generează deșeuri de orice fel este responsabilă pentru întreg procesul, de la generarea în sine, până la gestionarea deșeurilor. Acest lucru presupune că, indiferent de domeniul tău de activitate, te vei confrunta cu astfel de situații de care trebuie să fii conștient. Vei putea citi în continuare de ce trebuie să ții cont de felul în care îți asumi responsabilitatea în acest caz.
3.1. Cadrul legislativ pentru depozitarea deșeurilor
Trebuie să te asiguri că identifici corect categoriile de deșeuri pe care firma ta le generează. Pentru acest lucru, ai nevoie de evidențe lunare, cu tot ce înseamnă deșeurile produse și felul în care acestea pot fi clasificate (periculoase sau nepericuloase) și valorificate.
Prin articolul 5 al Ordonanței nr. 2/11.08.2021, privind depozitarea deșeurilor, se menționează Planul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) prin care se stabilesc măsuri referitoare la colectarea separată, reciclarea, compostarea, tratarea mecano-biologică, producerea de biogaz și/sau reciclarea materialelor și valorificarea energetică ce vor conduce la realizarea obiectivului de reducere a cantității de deșeuri biodegradabile municipale.
Producătorii și deținătorii de deșeuri trebuie să fie la curent cu toate legile care reglementează această problemă gravă de mediu. Mai mult decât atât, toate aceste activități din cadrul firmei tale trebuie să fie realizate și monitorizate de un Responsabil de mediu. Apelează la o firmă specializată în consultanță de mediu pentru a te asigura că ești la zi cu legislația dedicată și că, prin afacerea ta, contribui la protejarea mediului înconjurător.
3.2. Soluții utile pentru afacerea ta și depozitarea deșeurilor
Pentru orice companie, a devenit tot mai important să aibă o viziune clară asupra felului în care se raportează față de situația gravă în care se află planeta în zilele noastre. Trebuie să acorzi atenția cuvenită asupra acestui aspect și să te asiguri că iei deciziile corespunzătoare pentru a fi la zi, atât cu legislația în vigoare, dar și să îți asumi răspunderea morală față de mediul înconjurător.
Iată câteva lucruri folositoare pe care le poți face chiar astăzi în firma ta:
- Solicită un audit pentru gestionarea deșeurilor unei companii cu experiență și expertiză în consultanța de mediu.
- Informează-te în legătură cu ceea ce presupune legislația de mediu în vigoare, în funcție de activitatea specifică afacerii tale.
- Investește într-o cultură organizațională bazată pe grija față de mediul înconjurător.
- Adoptă o strategie de management care să implice soluții pentru colectarea separată, reducerea consumului de energie electrică și alte resurse epuizabile, propunând variante alternative.
Indiferent de domeniul tău de activitate, este esențial să fii conștient că fiecare firmă generează deșeuri și trebuie să aibă o strategie coerentă de depozitare și gestionare a acestora. Managementul deșeurilor se poate dovedi una dintre cele mai bune strategii pentru dezvoltarea afacerii tale și pentru protejarea mediului înconjurător.