Industria modei are un impact negativ semnificativ asupra mediului, fiind responsabilă pentru 20% din apele uzate ale lumii, 10% din emisiile de carbon și cantități imense de deșeuri, care ajung fie la groapa de gunoi, fie sunt incinerate.
Efectele negative asupra mediului încep din faza de producție a materialelor textile și continuă pe întreg ciclul de viață al produselor. Problema este că majoritatea articolelor textile sunt pur și simplu aruncate după ce au fost folosite, iar odată ajunse la groapa de gunoi, în lipsa luminii soarelui și a oxigenului, ele se descompun mult mai lent, producând gaze cu efect de seră. În plus, dacă sunt incinerate aceste materiale textile, poluează aerul.
În aceste condiții, reciclarea textilelor devine o necesitate.
Deși în țara noastră reciclarea deșeurilor textile este foarte puțin promovată, lipsind campaniile de conștientizare publică pe această temă, totuși materialele textile uzate și articolele de îmbrăcăminte, pe care nu le mai purtăm, nu trebuie să ajungă laolaltă cu gunoiul menajer.
Ce facem cu hainele pe care nu le mai purtam?
Având în vedere că 95% din deșeurile textile pot fi reutilizate, repurtate sau reciclate, îmbrăcămintea și alte produse textile trebuie colectate separat de celelalte deșeuri reciclabile, puse în saci curați, fiind în prealabil spălate. Dacă îmbrăcămintea este repurtabilă, aceasta poate fi donată unor organizații caritabile sau vândută ca haină second-hand; dacă purtarea nu mai este posibilă, atunci articolele textile pot fi refolosite ca lavete de curățenie. În cazul în care nu pot fi utilizate în scopurile de mai sus, vor fi transformate în fibre textile şi folosite la fabricarea materialelor termo sau fono-izolante sau ca umpluturi pentru industria de mobilă (scaune, banchete, saltele etc.).
Cum dăm o nouă viață articolelor de îmbrăcăminte la care renunțăm?
Dacă ținem cont că durata medie de utilizare a unui articol de îmbrăcăminte este de aproximativ 3 ani, iar că 20% dintre hainele din dulapul oricărei doamne sunt purtate foarte puțin sau deloc, ne dăm seama că majoritatea pieselor de îmbrăcăminte pe care nu le mai folosim sunt în stare foarte bună și altcineva se poate bucura de ele.
În aceste condiții, ai la dispoziție mai multe variante prin care să prelungești viața hainelor care ți-au fost dragi:
- Donează pur și simplu hainele unor familii cu posibilități materiale reduse.
- Adu îmbrăcămintea nedorită la containerele de reciclare aplasate prin oraș sau la magazinele marilor branduri de îmbrăcăminte care încurajază reciclarea hainelor prin oferirea de vouchere de cumpărături sau a unui discount celor care aduc hainele vechi în magazinele lor.
- Caută pe internet grupuri de social media, precum grupul de facebook numaiport, si scoate la vânzare hainele care nu-ti mai vin sau pe care nu le mai porți. Banii obținuți îi poți folosi în scopuri caritabile sau poți achiziționa cu ei articole de îmbrăcăminte noi.
Care sunt avantajele pe care reciclarea textilelor le aduce mediului?
- Nu mai sunt consumate materii prime noi (bumbac, lână, fibre sintetice etc.)
- Se evită consumul de energie, de apă și poluarea datorată proceselor de fabricare precum vopsirea, spălarea și curățarea
- Se reduc emisiile de gaze cu efect de seră
- Scad cerințele de spațiu pentru depozitarea deșeurilor
Te pune pe gânduri…
- Industria de haine și materiale textile este a doua cea mai mare poluatoare din lume, după industria petrolieră.
- Cumpărăm cu 60% mai multe articole de îmbrăcăminte față de acum 15 ani.
- Durata medie de folosire a unui articol de îmbrăcăminte este de aproximativ 3 ani
- Anual sunt produse și vândute peste 80 de miliarde de articole de îmbrăcăminte la nivel global
- Este nevoie de 800 de litri de apă pentru a produce un singur tricou
- 24% din pesticidele utilizate în lume sunt folosite în producția de bumbac
Surse:
https://recyclinginternational.com/technology/textile-recycling-pioneers-weave-their-magic/28471/
https://www.thebalancesmb.com/textile-recycling-facts-and-figures-2878122