CSR – ce înseamnă “responsabilitate socială corporativă”, câte modele există și ce beneficii aduce?
Societatea devine mai bogată, are acces sporit la servicii și tehnologii medicale, la educație și informație, este mai bine conectată, iar oamenii trăiesc mai mult ca în trecut. Cu toate acestea, jumătate din lume este potențial instabilă, iar diferența dintre păturile sociale se extinde. Îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor de către indivizi, grupuri, națiuni, instituții și companii poate aduce rezultate pozitive și poate multiplica beneficii pentru societate.
În acest mileniu care se caracterizează prin creșteri exponențiale, realizări tehnologice uimitoare, dacă beneficiile economice nu reușesc să ajungă la majoritatea secțiunilor populației, sau sunt în detrimentul celor vulnerabili și dezavantajați, pune sub semnul întrebării chiar fundamentul unei astfel de creșteri.
Odată cu această conștientizare, tot mai prezentă că profitul obținut din dezvoltarea economică trebuie să reducă inegalitățile și să joace un rol cheie în dezvoltarea socială și reducerea sărăciei, performanța unei organizații în raport cu societatea în care își desfășoară activitatea și cu impactul acesteia asupra mediului a devenit o parte critică a măsurării succesului său general și a capacității sale de a continua operațiunile în mod eficient.
Datorită naturii globale a comerțului, a conectivității și a progreselor în comunicații și tehnologii, există un grad ridicat de conștientizare și realizare, în special în rândul clienților din economiile avansate care doresc să cunoască, nu numai calitatea și siguranța produselor sau serviciilor pe care le cumpără, ci și cine le furnizează și cum funcționează. Având în vedere provocările legate de încălzirea globală și schimbările climatice, precum și nevoia de responsabilitate socială, clienții trebuie să primească asigurări cu privire la impactul furnizorului asupra mediului și asupra societății în general.
1. CSR – ce înseamnă responsabilitatea socială corporativă?
Responsabilitatea socială corporativă, pe scurt denumită CSR (corporate social responsibility) reprezintă un tip de autoreglementare a companiilor cu scopul de a fi responsabil din punct de vedere social. Trebuie reținut că nu există o modalitate „corectă” pentru afaceri de a practica CSR; multe inițiative de CSR au scopul de a contribui în mod pozitiv asupra societății, economiei sau mediului. Mediul business din prezent este mult mai conștient în legătură cu problemele sociale, iar angajații și clienții prioritizează colaborarea și cheltuirea banilor cu afaceri care acordă importanță CSR.
Oamenii și organizațiile sunt responsabili din punct de vedere social privind comportamentul față de problemele sociale, culturale, economice și de mediu. Responsabilitatea socială ajută indivizii, organizațiile și guvernele să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării, afacerilor și societății, cu o contribuție pozitivă la rezultatele finale. Crearea de valoare comună, nu doar pentru profit în sine, este prevăzută pentru a conduce următorul val de creștere a inovației în economia globală.
Fiecare întreprindere este situată într-un context socio-economic în care veniturile provin din inovație, reputație, încredere, credibilitate și alte active intangibile. Pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), care sunt în mod tradițional mai apropiate de clienții lor și mai înrădăcinate în comunitățile în care își desfășoară activitatea, practicile etice, reducerea la minimum a efectelor adverse asupra mediului și asigurarea unor procese echitabile și transparente, benefice pentru toate părțile interesate, pot fi aspecte care aduc un avantaj competitiv. IMM-urile funcționează adesea responsabil și benefic, dar nu știu să folosească potențialul responsabilității în avantajul lor. Există o serie de companii, care se bucură de bunăvoința și încrederea comunităților în care îi desfășoară activitatea, iar acestea decurg din bunele practici ale firmei.
2. Modele de CSR
După modul în care sunt aplicate strategiile de CSR și valorile care stau la baza acestora, există patru modele urmate de companii.
2.1. Modelul responsabilității de mediu
Responsabilitatea pentru mediu se referă la convingerea că organizațiile ar trebui să se comporte într-un mod cât mai prietenos cu mediul. Reprezintă una dintre cele mai comune forme de responsabilitate socială corporativă. Unele companii folosesc termenul „gestionare a mediului” pentru a se referi la astfel de inițiative.
Companiile care încearcă să îmbrățișeze responsabilitatea de mediu pot face acest lucru în mai multe moduri:
– Reducerea poluării, a emisiilor de gaze cu efect de seră, a utilizării materialelor plastice de unică folosință, a consumului de apă și a deșeurilor generale;
– Creșterea dependenței de energie regenerabilă, resurse durabile și materiale reciclate sau parțial reciclate;
– Compensarea impactului negativ asupra mediului, de exemplu, prin plantarea de copaci, finanțarea cercetării și donarea unor cauze conexe.
În acest sens, multe companii apelează la firme ce oferă consultanță de mediu, din mai multe motive. În primul rând, atât legislația, cât și recomandările autorităților se modifică în mod constant, în pas cu ultimele cercetării și studii. În al doilea rând, sancțiunile pe care le poate primi o companie care nu își aliniază operațiunile la noile standarde pot atinge sume ridicate. De asemenea, așa cum vei afla în continuare, există numeroase beneficii privind reputația unei companii care își conduce operațiunile cu grijă pentru mediu.
2.2. Modelul etic
Responsabilitatea etică se modului corect și etic de funcționare a unei companii. Organizațiile care îmbrățișează responsabilitatea etică urmăresc să obțină un tratament echitabil pentru toate părțile interesate (stakeholders), inclusiv conducerea, investitorii, angajații, furnizorii și clienții.
Firmele pot aplica responsabilitatea etică în moduri diferite. De exemplu, o afacere ar putea stabili propriul salariu minim mai mare dacă cel impus de guvernul de stat sau federal nu constituie un venit cel puțin decent. De asemenea, o afacere poate solicita ca produsele, ingredientele, materialele sau componentele să fie furnizate conform cel mai înalte standarde din industria respectivă sau din comerț. În acest sens, multe firme au implementat procedee specifice pentru a se asigura că nu cumpără produse rezultate din exploatarea angajaților sau a copiilor.
2.3. Modelul filantropic
Responsabilitatea filantropică se referă la obiectivul unei afaceri de a transforma în mod activ lumea și societatea în medii mai bune.
Pe lângă faptul că acționează cât se poate de etic și ecologic, organizațiile conduse cu responsabilitatea filantropică își donează adesea o parte din câștigurile lor. În timp ce multe firme donează organizațiilor caritabile și organizațiilor non-profit care se aliniază cu misiunile lor, altele donează pentru cauze nobile care nu au legătură directă cu afacerea lor. Alții merg atât de departe încât își creează propriul trust sau organizație caritabilă pentru a face donații sau pentru a implementa programe sociale care să ajute membrii comunităților defavorizate.
2.4. Modelul economic
Responsabilitatea economică este practica unei firme care dirijează toate deciziile financiare în funcție de angajamentul său de a aduce un impact pozitiv în domeniile enumerate mai sus. Scopul final nu este pur și simplu maximizarea profiturilor, ci efectul pozitiv asupra mediului, oamenilor și societății.
De exemplu, aceasta ar putea însemna ca o companie să semneze un contract cu un furnizor care utilizează materiale durabile, chiar dacă este mai costisitor. Un alt exemplu de responsabilitate economică este atunci când o companie se angajează să respecte un sistem de salarii transparent, care compensează în mod echitabil toți angajații și compensează diferențele de remunerare dintre sex și rasă din trecut.
3. Beneficii ale responsabilității sociale corporative
- CSR crește gradul de implicare a angajaților.
Cercetările demonstrează că CSR și un puternic simț al scopului angajatului contribuie în mod activ la creșterea dedicării angajaților. Implicarea angajaților nu este doar un KPI (key performance indicator) pentru a măsura eficiența CSR; este o măsură pozitivă pentru a putea oferi și alte statistici privind performanța afacerii.
Angajații implicați au o creștere cu 17% a productivității, sunt cu 21% mai profitabili și pot avea un absenteism cu 41% mai mic. De asemenea, și nivelul de inovație crește și într-un loc de muncă cu o echipă ce prezintă interes față de activitatea companiei. Transpunând acest lucru în situații financiare, angajații dezinteresați costă companiile sume exorbitante anual.
De asemenea, a oferi înapoi comunității prin acțiuni de caritate este un cerc virtuos în care angajații implicați sunt îmbogățiți cu oportunități de voluntariat ce îi implică și îi încurajează în mod constant. Filantropia corporativă implică organizații întregi, de la directori de marketing până la lideri de operațiuni.
Cercetările au arătat că motivațiile angajaților din spatele inițiativelor CSR pot avea efecte benefice asupra atitudinilor la locul de muncă, încrederea în managementul de vârf, reputația organizației, satisfacția în muncă și chiar performanța. Angajații unei companii sunt cei mai mari ambasadori ai mărcii respective.
- CSR îmbunătățește situația financiară.
Atunci când încerci să câștigi aprobarea din partea conducerii pentru programul de CSR, acesta este deseori respins din cauze financiare. Părțile interesate doresc să știe dacă acest proiect va avea un ROI (return of investment) pozitiv. În timp ce unele proiecte sunt prea scurte pentru a avea un impact notabil, studiile arată că CSR în mediul digital și inițiativele sustenabile au afectat pozitiv rezultatele afacerilor.
- CSR sprijină comunitățile locale și globale.
Privind la toate beneficiile semnificative pe care le obține o companie prin prezentarea inițiativelor de CSR, poate fi ușor să scapi din vederea motivul pentru care o astfel de strategie este implementată în primul rând. CSR oferă oamenilor pârghiile și platformele de care au nevoie pentru a face diferența în comunitățile locale și globale.
Companiile au adesea echipe de oameni talentați, cu o gândire similară și care lucrează în serviciul unei viziuni mai ample. Dacă poți construi un program CSR care să fie în concordanță cu valorile companiei, atunci afacerea are cu adevărat oportunitatea de a crea un impact pozitiv substanțial.
- Contribuie la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.
Acesta reprezintă unul dintre motivele cele mai puternice pentru adoptarea unei strategii CSR. Companiile au puterea de a duce inițiativele CSR la nivel mondial și de a lucra pentru a răspunde unuia – sau mai multor – dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
Prin crearea unui program CSR pentru a răspunde la o parte dintre aceste obiective, afacerile se pot alătura alătura listei globale de activități pentru oameni și planetă. Este important ca business-ul tău să creeze impact social prin limitarea impactului asupra mediului.
- Crește oportunitățile de investiții.
În prezent, investițiile sustenabile globale depășesc zeci de trilioane de dolari la nivel mondial. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările climatice au devenit un factor definitoriu în perspectivele pe termen lung ale corporațiilor. De aceea, companiile se vor orienta tot mai mult către investiții durabile, punând-le la egalitate cu randamentele financiare.
Deși guvernele trebuie să conducă în această tranziție către business-uri sustenabile, companiile și investitorii au, de asemenea, un rol semnificativ de jucat. Astfel, oportunitățile de investții fac salturi uriașe către o schimbare conștientă de impactul asupra planetei și societății.
- Prezintă oportunități de promovare.
Un program CSR de impact poate obține o acoperire excelentă în presă. Dacă organizația ta se luptă să câștige popularitate online și să stârnească interesul presei, atunci inițiativele de CSR ar putea fi calea spre public. Crearea unui program de CSR care să se remarce în companie va aduce o creștere fantastică a cunoașterii mărcii tale și a afinității generale cu brandul în mediul online.
Cu toate acestea, trebuie să fii precaut cu privire la motivul din spatele eforturilor de responsabilitate socială. A fost inventat chiar și un termen pentru CSR care nu este autentic – acesta a fost numit greenwashing; dacă inițiativa ta de CSR pare prea neconformă cu misiunea și valorile tale, oamenii îți pot pune la îndoială scopul, chiar dacă vine cu intenție bună.
- Crește retenția și loialitatea clienților.
Strategiile CSR realizate la cele mai înalte standarde oferă unei companii șansa de a prezenta consecvență și de a câștiga loialitate, ceea ce se transformă, în cele din urmă, în fidelizarea clienților și în creșterea vânzărilor.
Ai încredere în inițiativa de CSR și asigură-te că acestea se aliniază cu valorile clienților companiei. Procedând astfel, ai tăi își vor pune încrederea în afacerea ta și vor rămâne loiali misiunii voastre comune.
- CSR îmbunătățește brandingul angajatorului.
În prezent, companiile se confruntă cu dificultăți în a atrage și reține angajații competenți și talentați. Totuși, cercetările au arătat că o proporție copleșitoare dintre angajații din generația Z consideră CSR un factor important atunci când decid asupra următorului job, iar alt procentaj semnificativ ar lua în considerare o reducere a salariului dacă ar însemna să lucreze pentru o companie mai responsabilă social.
Însă această preocupare nu se regăsește doar la generațiile tinere. A fost confirmat faptul că mare parte dintre candidați cercetează reputația online a unei companii înainte de a aplica pentru un rol. În plus, majoritatea acestora nu ar accepta un loc de muncă la o companie cu o reputație slabă de responsabilitate corporativă. De asemenea, mulți angajați ar lua în considerare să-și părăsească rolul dacă li s-ar prezenta o ofertă de la o companie cu o reputație corporativă excelentă.
Prin urmare, nu subestimați beneficiile pe care le poate aduce o inițiativă bună CSR pentru reputația brandului tău, pentru impactul asupra mediului și pentru strategia de reținere a personalului.
Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com