Poluarea mediului și siguranța alimentară sunt două dintre cele mai importante probleme din prezent. Industria, agricultura și poluarea apelor, a aerului și a solului au un impact major asupra siguranței alimentare, ceea ce reprezintă o amenințare importantă pentru sănătatea umană.
Descoperă în articolul următor cum ajung alimentele să fie afectate de poluare și care sunt potențialele efecte pe care contaminarea alimentelor le are asupra organismului.
1. Contaminarea apelor, mereu o provocare globală asupra siguranței alimentare
Contaminarea apei cu diferiți factori poluanți este o preocupare globală din ce în ce mai mare din cauza faptului că afectează sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume. Pentru a putea susține cererea mare a diferitelor alimente (de la fructe, legume, carne etc.), în agricultură au început să se utilizeze intensiv pesticidele și îngrășămintele chimice.
Ecosistemele acvatice sunt afectate de poluarea agricolă, un exemplu concret fiind nitrații proveniți din agricultură, care sunt cel mai des întâlnit contaminant chimic din ape. Există riscuri demonstrate, nu doar pentru ecosistemele acvatice, ci și pentru sănătatea umană. În plus, alimentele pot fi contaminate în mai multe moduri de-a lungul ciclului de producție, unul dintre acestea fiind irigarea cu apă poluată. Prin urmare, industria alimentară și resursele de apă sunt strâns legate între ele, iar măsurile ar trebui să vizeze ambele sisteme.
2. Tipuri și surse de contaminare a alimentelor
Contaminarea alimentelor implică mai mulți factori, principalul fiind poluarea mediului înconjurător, dar și aspectele ce țin de diferite proceduri de procesare, manipulare și transport.
Citește, în cele ce urmează, care sunt cele mai frecvente modalități prin care alimentele pot fi contaminate:
- Contaminarea chimică a alimentelor
Sursele de poluare în agricultură sunt diverse și greu de exclus din mediul cotidian. Acestea includ substanțe chimice și microorganisme care intră în contact cu alimentele în timpul etapelor de creștere, prelucrare sau ambalare. Astfel, oricare dintre sursele care poluează aerul, apa și solul pot deveni surse de contaminare alimentară. Chiar și furajele pentru animale conțin antibiotice și substanțe chimice potențial toxice, care rămân în carne și în produsele provenite de la acestea.
- Contaminarea biologică a alimentelor
Un alt tip de contaminare a alimentelor este cel biologic. Substanțele biologice ce pot contamina fructele, legumele, dar și alte alimente procesate sunt fie de origine animală, fie de origine vegetală.
Cele mai frecvente sunt substanțele de origine vegetală, acestea conținând substanțe toxice, în special alcaloizi. Tot aici se încadrează și micotoxinele, care sunt metaboliţi ai mucegaiurilor toxicogene, ce pot produce, de la toxiinfecții alimentare, până la dezvoltarea celulelor canceroase în organismul uman sau în cel al animalelor.
- Contaminarea alimentelor cu metale grele
Printre cele mai frecvente metale cu care pot fi contaminate alimentele se numără: cuprul, zincul, fierul, nichelul, manganul, plumbul, dar și altele. Modalitățile în care alimentele pot fi contaminate cu metale grele sunt diferite.
Există anumite situații în care alimentele sunt contaminate cu metale grele, dar care nu pot fi aproape deloc controlate sau sunt destul de puțin controlate. Metalele grele pot exista în apă, aer sau sol și pot contribui la contaminarea alimentelor și produselor alimentare.
De asemenea, produsele alimentare se pot contamina și în timpul prelucrării acestora, în contactul cu utilajele și mașinăriile folosite sau în procesul de conservare (pentru acele produse ce se depozitează în conserve metalice).
2. Cauze și efecte ale contaminării alimentelor
Există numeroase cauze ale contaminării alimentare. Practic, orice poluant care vine în contact cu alimentele are potențialul de a le polua. Diferite legume pot fi contaminate cu tulpini bacteriene toxice (din apă de irigații, din apele subterane sau din sol), care pot fi distruse doar prin procesarea alimentelor poluate la temperaturi ridicate. Plantele au capacitatea de a extrage poluanții din mediul înconjurător prin rădăcini, împreună cu apa și nutrienții.
Substanțele chimice toxice pot ajunge, de asemenea, în alimente într-o varietate de situații, inclusiv:
- cultivarea de alimente în soluri poluate;
- deșeuri solide (de exemplu, reziduuri miniere) sau zone cu ape subterane poluate;
- irigarea alimentelor cultivate cu apă poluată;
- cultivarea de alimente în zone cu aer poluat;
- tratamente agricole cu pesticide, insecticide și/sau erbicide;
- consumul de apă și/sau alimente poluate de către pești sau alte animale;
- prelucrarea, ambalarea și manipularea alimentelor.
Efectele contaminării alimentare
Contaminarea alimentară poate afecta orice individ, provocând diverse boli, ușoare sau grave, sau contribuind la apariția problemelor endocrine și metabolice, inclusiv la apariția diferitelor tipuri de cancer. Toxiinfecțiile alimentare sunt cele mai frecvente probleme de natură medicală survenite ca o consecință a contaminării alimentelor. De la proliferarea unor bacterii precum Salmonella sau Shigella, până la infectarea cu virusuri respiratorii, toate acestea reprezintă unele dintre cele mai comune urmări pentru persoanele care au consumat produse alimentare contaminate.
Problemele sistemului nervos pot fi, de asemenea, induse de alimente contaminate cu anumite pesticide. Prin urmare, contaminarea alimentelor poate declanșa, de la un mic disconfort, până la boli grave, care pot pune în pericol viața.
În concluzie, contaminarea alimentelor este o consecință extrem de gravă a poluării, dar și a altor factori, și poate fi destul de greu de combătut. Pe termen lung, consumul de alimente contaminate poate avea consecințe grave asupra dezvoltării indivizilor, ducând la apariția unor boli și complicații severe de sănătate.
Sursa foto: Pexels.com