Se pare că unul din locurile fruntașe din clasamentul flagelurilor cu care se confruntă omenirea la începutul secolului XXI este poluarea. Acest fenomen, rezultat direct al activităților umane din ultimile zeci de ani, afectează în mod serios sănătatea indivizilor și, în egală măsură, mediul înconjurător.
În afară de efectul dramatic asupra sănătății și calității vieții oamenilor, poluarea are efecte distrugătoare asupra mediului înconjurător, determinând pierderea unei proporții însemnate a biodiversității. În ultimă instanță, fenomenul este cauza principală a reducerii capacității ecosistemelor de a se reface și de a asigura filtrarea elementelor nocive, așa cum este cazul gazelor cu efect de seră.
Nu este de mirare că, în special în ultima perioadă de timp, mare parte din guvernanți dar și din mediul de afaceri depun eforturi considerabile pentru combaterea poluării. Este și rolul acestui articol de a enumera, cel puțin la nivel informativ, care sunt principalele direcții de acțiune în acest sens și ce măsuri pot fi luate în acest scop.
1. Măsuri împotriva poluării privind remedierea efectelor dar și prevenirea acestui fenomen
Este cert deja că dacă dacă nu se iau măsuri rapide și adecvate de către factorii de decizie de nivel legislativ sau guvernamental, situația se poate înrăutăți în viitorul apropiat.
Deja guvernele implementează acte de reglementare tot mai stricte în domeniul protecției mediului cu aplicabilitate pentru mediul de afaceri. Firmele, mai ales cele care activează în domenii de risc pentru mediu se găsesc deja în fața unor cerinte tot mai dificile de conformare la reglementări tot mai dese, la o legislație în continuă modificare și adaptare.
Desigur există soluții de sprijin al mediului de afaceri deoarece se poate apela la specialiști externi ce pot elabora studii de mediu sau asigura consultanța de mediu necesară respectării legislației în domeniu.
O primă măsură generală de acțiune pentru combaterea poluării este tratarea apelor poluate care, în special în zonele economiilor emergente, se confruntă cu o mare cantitate de elemente și substanțe cu potențial toxic cu diferite surse de contaminare, de la pesticidele care ajung în pânzele freatice, până la scurgerea apelor uzate industriale sau domestice direct în râuri, fluvii sau mări.
O altă cale de acțiune privește dezvoltarea urbană durabilă și prezervarea proprietăților solurilor care pot fi poluate de substanțe organice (în special hidrocarburi) dar și de metale grele rezultate din procese industriale (mercur, plumb, etc.) care prezintă un pericol real și imediat pentru floră și faună și astfel amenință direct și sănătatea oamenilor.
O a treia mare cale de acțiune privind combaterea poluării o constituie asigurarea calității aerului acesta fiind mediul în care factorii poluanți (particule, gaze, vapori) se transmit cel mai simplu și afectează mari regiuni. Marile orașe devin tot mai poluate iar autoritățile sunt presate să ia măsuri urgente și nu neapărat populare pentru populație și mediul de business.
2. Metode de combatere a poluării și acțiuni concrete în acest sens
În afara măsurilor de combatere a poluării, cele mai bune acțiuni în acest sens sunt cele de prevenire a producerii acestui fenomen.
Astfel, prevenirea poluării aerului se traduce în reducerea dependenței economiilor de combustibilii fosili pentru producerea energiei și transport, dar și schimbarea obiceiurilor de consum și de comportament ale populației.
Trecerea la energia curată este singura metodă care poate reduce semnificativ nivelul de poluare și de emisii deoarece sursele acesteia sunt regenerative și practic infinite. Aceste surse includ: energia solară, eoliană, hidroelectrică, a valurilor, termală și geotermală.
Un alt set de metode de combatere a poluării privește reducerea emisiilor gazelor de eșapament unde deja se fac pași importanți de trecere a producției de vehicule către cele alimentate în mod electric sau, cel puțin, cu emisii reduse.
Rezolvarea problemelor de colectare selectivă și de reciclare a deșeurilor de orice natură este o cale de acțiune importantă mai ales pentru zonele puternic industrializate dar și pentru aglomerările urbane.
Plantarea de arbori, reîmpăduririle de mari suprafețe, împreună cu legile stricte de protejare a pădurilor rămase constituie încă o metodă eficientă de combatere a poluării aerului și solului în egală măsură.
Un rol important în combaterea poluării revine guvernelor, prin politicile și legislația în materie de protecție a mediului, dar și celor vizați de aceste seturi de legi, industria în general și populația care, prin conformare și atitudine proactivă pot ajuta esențial la reușita acestor măsuri.
Sursa foto: Pixabay.com