Civilizația umană modernă înseamnă dezvoltarea continuă de infrastructură, construcții de orice tip, facilități de obținere a energiei, aducțiuni de apă potabilă și tratare a apelor uzate, pentru a enumera doar câteva dintre cele mai importante proiecte de inginerie civilă care se pun în operă peste tot în lume.
Din nefericire, dezvoltarea fără precedent a tuturor domeniilor care, luate ca un întreg, definesc conceptul de civilizație umană, are drept consecință, de multe ori, producerea unui efect nociv atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător: poluarea, sub toate formele acesteia.
Nivelul poluării mediului și efectele acesteia au devenit vizibile și se traduc în diverse fenomene, de la încălzirea globală, la afectarea directă a sănătății și chiar a calității vieții, ceea ce solicită, într-un mod urgent, luarea de măsuri eficiente pentru asigurarea unui nivel cel puțin acceptabil de sustenabilitate. Astfel, unele dintre domeniile în care s-au făcut pași concreți pentru impunerea unor standarde în ceea ce privește sustenabilitatea și reducerea consumurilor energetice sunt cele ale construcțiilor de clădiri, master-planurilor privind comunitățile și ale proiectelor de infrastructură.
În acest articol vei afla câteva detalii despre certificarea BREEAM, metoda de evaluare a performanței ecologice a clădirilor, instrument de lucru în domeniul durabilității și sustenabilității și a impactului cât mai redus al construcțiilor față de mediu.
1. Certificarea BREEAM – ce înseamnă și de ce ar trebui obținută?
BREEAM este acronimul de la ”Building Research Establishment Environmental Assessment Method” și este, de fapt, un standard independent care evaluează sustenabilitatea și eficiența în acest domeniu, mai precis, evaluarea impactului construcțiilor asupra mediului. Nu este o certificare solicitată în mod obligatoriu, așa cum este cazul actelor de reglementare care alcătuiesc pachetul legislativ din domeniul protecției mediului, însă, este, cu certitudine, un pas important pentru orice tip de proiect unde are aplicabilitate.
Certificarea nu este realizată de instituții ale statului, ci de evaluatori independenți care, în urma unei atente analize, acordă diverse punctaje. Proiectele certificate BREEAM sunt, în mod garantat, gândite să afecteze mediul înconjurător într-o măsură semnificativ mai mică și să îmbunătățească, astfel, nivelul calității vieții și bunăstarea oamenilor, să protejeze resursele naturale prin consumuri reduse și, nu în ultimul rând, să atragă investiții în zonele în care se află.
Certificarea BREEAM are, până la un punct, o oarecare asemănare cu studiile de impact asupra mediului pentru procesul de evaluare prevăzute în legislația din România. Însă, în afara faptului că nu este un demers impus obligatoriu, această certificare privește mai mult latura valorii sustenabile pe care proiectele o oferă din perspectiva unor aspecte variate – de la energie, la ecologie.
Fiecare dintre categoriile analizate pentru certificare din cadrul unui proiect trebuie să îndeplinească standarde ridicate în domeniul impactului proiectului, reducerea emisiilor de carbon, durabilitatea și rezistența, adaptarea la schimbările climatice. În același timp, este evaluată plus-valoarea adusă în domeniul ecologiei și protecției biodiversității, mai ales în cazul proiectelor de mare anvergură, cum sunt cele din domeniul construcțiilor de clădiri.
2. Certificarea BREEAM – modul de funcționare și sistemul de evaluare
Pentru fiecare categorie evaluată în vederea obținerii certificării BREEAM se acordă un punctaj, după cum urmează:
- Din punct de vedere energetic, se evaluează eficiența la consumul de resurse al proiectului și reducerea emisiilor de carbon.
- Din punctul de vedere al sănătății și bunăstării, se evaluează gradul de confort, sănătate și siguranță al ocupanților sau lucrătorilor din cadrul clădirii evaluate, dar și cel al vizitatorilor și al celor din vecinătate.
- Din punctul de vedere al inovării, se analizează tehnologiile noi încorporate și inovațiile puse în operă în cadrul proiectului.
- Din punctul de vedere al materialelor, se urmărește reducerea consumului de resurse folosite la construcție prin proiectare eficientă, precum și prin ușurința întreținerii ulterioare.
- În ceea ce privește poluarea, se analizează prevenirea producerii acesteia (prin poluarea aerului, apelor, solului sau producerea zgomotului ori a altor emisii nocive).
- Din punctul de vedere al transportului, se încurajează accesul la mijloace de transport sustenabile (transport în comun, facilități pentru bicicliști etc.), care au menirea de a reduce traficul de vehicule și, implicit, emisiile de CO2.
- Din punctul de vedere al deșeurilor, se analizează modalitatea de management sustenabil al acestora și refolosirea / reciclarea ori de câte ori este posibil, dar, în principal, se urmărește reducerea cantităților de deșeuri produse de proiectul analizat.
Solicită un consultant Stratos pentru audit în vederea certificării BREEAM!
În urma acestor evaluări, se acordă un rating care poate varia de la ”Acceptable” la ”Outstanding”. Ratingurile intermediare sunt: ”Pass”, ”Good”, ”Very Good” și ”Excellent”. Acestea rezultă în urma punctajelor obținute și sunt notate grafic cu stele, un număr de 6 stele fiind rating-ul maxim ce poate fi obținut.
În concluzie, obținerea unui certificat BREEAM aduce o serie de beneficii pentru proprietar, de la creșterea atractivității obiectivului care devine mai ușor de închiriat sau de vândut la o valoare superioară, pană la reducerea considerabilă a costurilor cu întreținerea care, în timp, pot aduce economii semnificative.
Sursa foto: Pixabay.com