Atunci când administrezi o companie, un aspect foarte important pe care trebuie să-l iei în calcul, este modul în care gestionezi deșeurile. Însă, din nefericire, există și anumite obiecte care sunt dificil de valorificat, deoarece nu pot fi reciclate, așa că pot reprezenta un real pericol privind poluarea mediului.
De aceea, din articolul următor, vei descoperi informații esențiale despre aceste deșeuri problematice și ce măsuri ai la dispoziție, astfel încât afacerea ta să aibă un impact cât se poate de redus asupra mediului!
1. Ce nu se poate recicla: informații esențiale despre obiectele dificil de valorificat
Materialele reciclabile au un rol important, deoarece prin valorificarea lor se poate construi o economie circulară, cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Însă, pe piață sunt introduse și anumite produse mai dificil de reciclat, cum ar fi:
- obiectele de unică folosință din plastic: tacâmuri, pahare, caserole, paie, bețișoare pentru cafea;
- pungile de cumpărături din plastic;
- hârtia igienică, prosoapele de hârtie;
- cutiile de pizza;
- măștile de protecție;
- articolele de îmbrăcăminte;
- tuburile cu spray;
- cutiile cu vopsea;
- cănile și farfuriile ceramice;
- caserolele din polistiren;
- ambalajele produselor cosmetice.
Colectarea selectivă a deșeurilor este un pas important în gestionarea deșeurilor, deoarece separă deșeurile nereciclabile de cele reciclabile. Este important de reținut faptul că deșeurile care nu mai pot fi reciclate, ajung în această stare din diferite motive.
În unele cazuri, cum ar fi cel al măștilor folosite, aceste deșeuri pot contamina containerele cu materiale reciclabile, fapt ce poate conduce la îmbolnăvirea oamenilor. Aceeași cauză afectează și gestionarea prosoapelor de hârtie și a hârtiei igienice. De aceea, acest tip de deșeuri au un mod diferit de colectare și de gestionare.
În alte cazuri, gradul de reciclare a obiectelor poate fi influențat de substanțele ce schimbă compoziția deșeurilor. Acest lucru se întâmplă în cazul cutiilor de pizza: cartonul se îmbibă cu ulei, și astfel nu mai poate fi reciclat.
În schimb, deșeurile nereciclabile pot fi colectate și transportate în condiții ridicate de siguranță, astfel încât eliminarea lor să nu reprezinte o problemă pentru ecosistem!
Dacă este posibil, unele deșeuri nereciclabile pot fi reutilizate în alt scop. De exemplu, dacă angajații au diverse articole de îmbrăcăminte în stare bună, dar pe care nu le mai poartă, atunci compania poate organiza un eveniment caritabil, pentru a dona aceste obiecte. Astfel, acestea au un grad mai îndelungat de folosință, deci amprenta de carbon devine mai mică, iar compania dovedește că se implică în diferite activități legate de conștientizarea responsabilității sociale!
2. Ce nu se reciclează: măsuri care se pot aplica
Deținătorii și producătorii de deșeuri sunt responsabili de încadrarea deșeurilor. De aceea, gestionarea și evidența deșeurilor trebuie realizată de o echipă specializată în acest domeniu și pregătită de a ajuta la implementarea măsurilor necesare, altminteri consecințele ar putea fi destul de grave!
Poluarea cu plastic, de exemplu, s-a transformat în ultimul deceniu într-un grav pericol asupra sănătății oamenilor și a viețuitoarelor. De aceea, este recomandat să iei în considerare înlocuirea produselor nereciclabile cu alte variante care sunt ușor de reciclat. În cazul în care nu se poate realiza ușor această tranziție, atunci trebuie să ai un plan în ceea ce privește colectarea, transportarea și eliminarea în siguranță a deșeurilor respective. Spre deosebire de deșeurile biodegradabile, care se descompun în mod natural, cele nereciclabile trebuie administrate în mod responsabil, pentru a nu afecta mediul înconjurător!
Așadar, este important să ai în vedere și realizarea unui audit de mediu. Prin acest proces, ai oportunitatea de a descoperi ce soluții poți implementa în privința gestionării eficiente a deșeurilor, dar și care este documentația necesară, cerută de legislația în vigoare. Cu ajutorul consultantului de mediu, vei reuși să pui la punct cel mai potrivit plan, astfel încât compania ta să aibă un impact cât mai redus asupra mediului.
Avizele și autorizațiile prevăzute în legislație sunt, de asemenea, importante pentru a proteja mediul înconjurător, de aceea este esențial să respecți toate obligațiile și să realizezi schimbările vitale nu numai pentru mediu, ci și pentru viitorul afacerii tale!
În concluzie, obiectele nereciclabile impun o altă abordare în ceea ce privește gestionarea eficientă a deșeurilor. Deși trebuie implementată o strategie diferită, un specialist în consultanța de mediu te poate ajuta să identifici unde există anumite probleme și să optezi pentru soluțiile cele mai simple și eficiente pentru a rezolva problema deșeurilor, fie ele reciclabile ori nereciclabile!
Sursa foto: Shutterstock.com