Cuprins:
Ce este poluarea mediului?
Cauzele poluarii mediului
Printre cauzele poluarii mediului se numara o serie de activitati precum: industria, transporturile, activitatile agricole si comerciale, zonele rezidentiale etc.
Industria si poluarea mediului
Transporturile si poluarea mediului
Activitatile agricole si poluarea mediului
Taiem paduri intregi pentru a obtine in final culturi agricole, insa uitam ca pe termen lung distrugem de fapt plamanii planetei (apropos de ceea ce se intampla acum in padurea amazoniana unde peste 25% din vegetatie a fost distrusa de catre agricultori si crescatorii de vite).
Agricultura bio este o alternativa viabila insa deocamdata prea scumpa pentru multi dintre producatorii agricoli dar si pentru potentialii cumparatori ai produselor obtinute astfel. In viitor insa, adoptarea unor tehnici de combatere a daunatorilor care sa nu implice pesticide si alte substante poluante, va constitui o solutie care sa previna poluarea solului.
Activitatile comerciale si poluarea mediului
Activitatile comerciale, inclusiv productia si comercializarea produselor, polueaza mediul inconjurator in principal din cauza modului in care se efectueaza managementul deseurilor si ambalajelor (majoritatea din plastic, fabricate din combustibili fosili), precum si din cauza transportului, inevitabil in cazul schimburilor de marfuri.
Legislatia de mediu prevede sanctiuni drastice pentru cei care nu respecta cadrul strict delimitat pentru anumite activitati comerciale, de productie sau de servicii, iar controalele Garzii de Mediu si ale altor autoritati abilitate incep sa impuna o anumita disciplina atat de necesara in anumite sectoare de activitate.
Zonele rezidentiale si poluarea mediului
Zonele rezidentiale reprezinta un factor important din punct de vedere al poluarii mediului, cu o pondere in crestere fata de anii precedenti. Daca analizam concret, pana si simpla constructie a unei case presupune afectarea mediului inconjurator (anumite areale se distrug intr-un fel sau altul, animalele salbatice si plantele sunt indepartate etc.). La aceasta adaugam si deseurile produse in fiecare zi de oameni, lipsa infrastructurii de colectare selectiva a deseurilor si abandonarea deseurilor in locuri nepermise.
Efectele poluarii mediului
Principalele efecte ale poluarii mediului pot fi impartite in urmatoarele categorii, in functie de cine este afectat de poluare:
- Efectele poluarii asupra oamenilor – cel mai des intalnite sunt problemele respiratorii, acestea manifestandu-se prin astm, alergii sau iritatii ale ochilor, daca vorbim de efectele imediate, sau de afectiuni ale sistemului nervos, daca vorbim de efectele pe termen lung. Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca poluarea mediului reprezinta una din cauzele dezvoltarii cancerului, in urma respirarii aerului poluat, a consumului excesiv de alimente prelucrate sau prezentei resturilor de pesticide din culturi. Alte afectiuni asociate poluarii mediului sunt hepatita, afectiuni ale tiroidei precum si tulburarile hormonale.
- Efectele poluarii asupra animalelor – poluarea mediului inconjurator afecteaza si animalele. Ploile acide schimba compozitia apelor, facandu-le toxice pentru vietuitoare, iar azotul si fosfatii din apa provoaca inmultirea algelor care duc la sufocarea altor forme de viata. In cele din urma, poluarea solului provoaca distrugerea microorganismelor, ceea ce poate duce la dezechilibre ale lantului trofic.
- Efectele poluarii asupra plantelor – in ceea ce priveste plantele, ploile acide duc la distrugerea arborilor, fenomen care repercuteaza si asupra animalelor, intrucat mediul lor natural va fi modificat.
- Efectele poluarii asupra ecosistemului – poluarea mediului, exclusiv creata de activitățile umane, are un efect negativ si asupra ecosistemului, generand dezechilibre majore.
Care sunt obligatiile agentilor economici privind poluarea mediului?
Poluarea mediului este reglementata de un pachet legislativ ce impune o serie de monitorizari privind impactul pe care il are activitatea desfasurata de companii si agentii economici asupra mediului inconjurator; astfel, Legea 101/2011 pentru prevenirea si sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului, republicata in 2014, stabileste masuri, inclusiv de natura penala, menite a asigura protectia mediului inconjurator si prevenirea poluarii.