Ce este o evaluare adecvată și de ce este benefică mediului înconjurător
- Home
- Avize si Autorizatii
- Ce este o evaluare adecvată…
O evaluare adecvată de mediu este o procedură creată pentru a te asigura de faptul că deciziile pe care dorești să le iei în cadrul unor proiecte, campanii sau alte tipuri de acțiuni nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător. Această evaluare adecvată se realizează, în special, atunci când vine vorba despre proiecte pentru construcția unui baraj, a unei fabrici, a unui aeroport ș.a., în conformitate cu Directiva 2011/92/UE, care mai poate fi numită și evaluarea impactului asupra mediului (Directiva EIA). De asemenea, acest tip de evaluare se efectuează și pentru programele publice în conformitate cu Directiva 2001/42/UE, cunoscută și ca evaluarea strategică de mediu (Directiva SEA).
1. Evaluarea adecvată de mediu – detalii despre cele două directive
Ambele directive, EIA și SEA, funcționează după un principiu comun, acela de a se asigura de faptul că toate programele, planurile și proiectele care vor avea loc într-o comunitate, care pot avea efecte negative semnificative asupra mediului înconjurător, devin obiectul de studiu al unei evaluări adecvate înainte ca acestea să fie aprobate sau autorizate. Toate procedurile de evaluare adecvată a mediului se realizează prin consultarea publicului.
Proiectele și programele cofinanțate de Uniunea Europeană (politicile de coeziune, agricultură și pescuit) trebuie să respecte directivele EIA și SEA pentru a primi aprobarea pentru asistență financiară. Prin urmare, directivele privind evaluarea mediului sunt instrumente esențiale pentru dezvoltarea durabilă.
Evaluarea adecvată de mediu a apărut în ultimele cinci decenii ca unul dintre instrumentele principale de management pe care guvernele le folosesc pentru a face o monitorizare a factorilor de mediu. Cu toate acestea, în ciuda dezvoltării teoretice substanțiale și a experienței practice, există preocupări că evaluarea de mediu nu își îndeplinește obiectivele.
2. Procesul de realizare a unei evaluări adecvate de mediu
Procesul de realizare a unei evaluări adecvate de mediu implică o serie de acțiuni. Această procedură este compusă, în general, din șapte etape: formularea propunerii, examinarea, delimitarea, evaluarea, revizuirea, luarea deciziilor și urmărirea.
Evaluarea adecvată ar trebui să fie centrată pe mediu, bazată pe date științifice, incluzivă și participativă și să sprijine procesul decizional transparent și responsabil. Evaluarea adecvată de mediu a evoluat într-un domeniu politic complex, iar practicile au progresat pentru a lua în considerare impactul care afectează mediile sociale și economice, precum și mediul biofizic. Această procedură se străduiește acum să includă evaluarea efectelor cumulative, sociale, de sănătate și economice, precum și participarea publicului.
Un aspect esențial al unui sistem de evaluare adecvată eficace este participarea semnificativă a publicului și consultarea continuă cu părțile interesate. În mod ideal, participarea la evaluarea de mediu ar trebui să aibă loc devreme, de când proiectul sau programul este doar la nivel de concept, și să fie susținută pe tot parcursul procesului. Evaluarea adecvată se definește cel mai bine ca fiind un proces de identificare și de considerare a impactului unei acțiuni. Sau, cu alte cuvinte, este procesul prin care se realizează studii de impact asupra mediului. Acesta funcționează în mod obișnuit ca proces cu patru caracteristici de bază:
- descrie o activitate propusă și condițiile de bază în locul în care se va întâmpla;
- identifică posibilele efecte asupra mediului pe care le pot avea activitățile monitorizate;
- propune măsuri de atenuare sau eliminare a efectelor adverse, oferind în același timp o serie de beneficii;
- prevede monitorizarea proiectului.
Evaluarea de mediu este un instrument de planificare și suport decizional, unul care se încadrează în procesele de luare a deciziilor și de management de mediu. Acesta este destinat să fie un proces participativ care are loc pentru a înțelege impactul biofizic, social, de sănătate și economic al dezvoltării și pentru a identifica modalități de atenuare a acestuia. Evaluarea adecvată este, în primul rând, un proces de colectare a informațiilor pentru a oferi susținătorilor și factorilor de decizie șansa de a proiecta și implementa o acțiune, fiind foarte conștienți de impactul ei asupra mediului înconjurător. Capacitatea de a sprijini și de a influența procesul decizional al procesului de evaluare adecvată provine din principiile și valorile care îl modelează ca sistem, precum și din legăturile și integrarea pe care le are cu procesele politice.
Pe Stratos, găsești suficiente informații cu privire la consultanța de mediu, avize și autorizații, studii de mediu, legislație și alte servicii. Scopul nostru este de a susține și îndruma toate afacerile din România, spre a contribui activ și a fi responsabile în privința protejării mediului înconjurător.