CBAM - Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră

CBAM - Ce înseamnă

UE a introdus Mecanismul de Ajustare a Frontierei de Carbon (CBAM) pentru a stabili un preț corect pentru emisiile de carbon generate în timpul producției bunurilor care vin din afara UE și pentru a promova o producție industrială mai ecologică în afara granițelor.

Acest mecanism se aplică gradual și se aliniază cu eliminarea progresivă a alocării gratuite de cote în cadrul Sistemului UE de Comercializare a Certificatelor de Emisii (EU-ETS), scopul fiind de a susține reducerea emisiilor de carbon în industrie.

Perioada 2023 – 2025 este una de tranziție, în care companiile importatoare de produse din industriile vizate depun rapoarte privind importurile și emisiile asociate,

iar operatorii instalațiilor din țări terțe ce comercializează produse pe teritoriul vamal UE, trebuie să se înregistreze în Registrul CBAM pe parcursul anului 2025. Începând de la 1 ianuarie 2026, raportarea se va efectua anual și se vor achita inclusiv taxe pentru emisiile asociate produselor.

Produsele vizate provin din industriile fier și oțel, aluminiu, ciment, îngrășăminte, electricitate și hidrogen.

CBAM - Ce presupune

Respectarea cerințelor stabilite prin Regulmentul UE 2023/956 și a prevederilor legislative conexe, presupun identificarea produselor ce fac parte din sfera de aplicabilitate a CBAM, colectarea de informații din partea furnizorilor în materie de consumuri dar și procese industriale de producție pentru a stabili emisiile asociate produselor și raportarea acestor informații pe platforma Uniunii Europene.

Această raportare se întocmește trimestrial, și prezintă numeroase provocări, în special în zona de colectare a informațiilor necesare calculului de emisii. Companiile importatoare vor fi nevoite să își oblige furnizorii să ofere informații pe care poate aceștia nu le dețin, motiv pentru care UE a acordat o perioadă de răgaz aplicabilă până la 30 iunie 2024, in care emisiile pot fi calculate utilizând valorile implicite ale emisiilor puse la dispoziție prin ghidurile de implementare. Ulterior acestei date, însă, este obligatorie determinarea emisiilor în baza informațiilor obținute de la instalația de producție.

Cum te ajută Stratos

Stratos te poate sprijini în procesul de identificare a informațiilor pe care trebuie să le soliciți din partea furnizorilor tăi, dar și în procesul de înregistrare pe platforma UE, calcul a emisiilor și raportare.

Sancțiuni asociate

În perioada de tranziție 2023 – 2025, organizațiile riscă să fie sancționate pentru greșirea repetată a rapoartelor, pentru întârzieri sau pentru nedepunerea lor. Valoarea penalităților este între 15 și 50 EUR/tona de emisii, însă poate varia la nivelul UE în funcție de deciziile autorităților locale, indicele european al prețurilor de consum și gravitatea abaterilor.

Începând cu 1 ianuarie 2026, pentru mărfurile reglementate în act, autoritățile vamale nu vor permite trecerea decât pentru mărfuri importate de companii autorizate CBAM ce efectuează raportări. Și în această perioadă se vor aplica penalități de 15-50 EUR/tona de emisii.

Sustenabilitate - Cum te ajuta Stratos

Avantajele colaborării cu Stratos

Consultanții noștri au experiență în sfera calcului de emisii de carbon, sunt la curent cu cerințele Uniunii Europene din sfera CBAM și vă pot ajuta să parcurgeți procesul de înregistrare și identificare a informațiilor pe care trebuie să le raportați în așa fel încăt să evitați penalitățile asociate raportărilor greșite sau neefectuate. Mai mult, în funcție de nevoile companiei tale, putem prelua responsabilitatea pentru întocmirea și transmiterea raportărilor în termenele legale.

În funcție de calendarul de implementare a regulamentului, veți fi informați din timp cu privire la obligațiile viitoare, și susținem importatorii în procesul de obținere a autorizației CBAM și operatorii în procesul de înregistrare în Registrul CBAM.

Direcțiile de abordare a Schimbărilor Climatice

Amprenta de Carbon

Înțelegerea impactului emisiilor de carbon în atmosferă este crucială. Prin analiză riguroasă, utilizând standardul recunoscut internațional GHG Protocol, identificăm și evaluăm emisiile de carbon generate de afacerea ta.

Strategie de adaptare la schimbările climatice

Strategia de adaptare la schimbările climatice constă în formularea unor obiective SMART aplicabile propriei afaceri, dar și dezvoltarea unor planuri de acțiuni care abordează adaptarea la schimbările climatice și reducerea impactului.

CBAM

UE a introdus Mecanismul de Ajustare a Frontierei de Carbon (CBAM) pentru a stabili un preț corect pentru emisiile de carbon generate în timpul producției bunurilor care vin din afara UE și pentru a promova o producție industrială mai ecologică în afara granițelor.