BPA – ce înseamnă, de ce este periculos și ce efecte poate avea asupra sănătății omului?
- Home
- Audit de Mediu
- BPA – ce înseamnă, de…
Poate că ai auzit că mulți clienți sunt îngrijorați cu privire la BPA. Dat fiind că această substanță poate proveni din recipientele pentru alimente ori băuturi și se poate găsi chiar și în componența acestora, este firesc să fie una dintre cele mai importante surse de preocupare. Acest fenomen apare cel mai des în cazul alimentelor și băuturilor care sunt înmagazinate pentru intervale mari de timp în recipiente ce conțin BPA, cum ar fi conservele sau apa îmbuteliată.
Pentru a afla mai multe despre această substanță, citește articolul de mai jos.
1. Ce înseamnă BPA?
Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică produsă în cantități mari și utilizată în producția de materiale plastice din policarbonat. Se găsește în diverse produse, inclusiv ferestre rezistente la spargere, ochelari, sticle de apă și rășini epoxidice care acoperă unele cutii metalice de alimente, blaturi de sticle și țevi de alimentare cu apă.
Cum intră BPA în organism?
Sursa principală de expunere la BPA pentru majoritatea oamenilor este prin intermediul alimentației. În timp ce aerul, praful și apa sunt alte surse posibile de expunere, BPA-ul din alimente și băuturi reprezintă cel mai mare procentaj al expunerii umane zilnice.
Bisfenolul A poate fi transferat în alimente din foliile de protecție din rășină epoxidice ale conservelor și din produsele de consum, precum vasele realizate din policarbonat, recipientele destinate alimentelor, sticlele de apă și biberoanele. Cantitatea de BPA care se scurge din sticlele de policarbonat în lichid poate depinde mai mult de temperatura lichidului sau a sticlei decât de vârsta recipientului. BPA-ul poate fi găsit și în laptele matern.
De asemenea, BPA mai poate fi găsit în alimente conservate, articole de toaletă, produse de igienă intimă feminină, bonuri printate termic, CD-uri și DVD-uri, obiecte de uz casnic, lentile de ochelari, echipament sportiv sau materiale utilizate în cabinetele stomatologice. Multe dintre acestea sunt generate de companii și se transformă în deșeuri care trebuie gestionate conform legislației în vigoare. Printr-un audit de mediu realizat de o firmă de specialitate, poți asigura minimizarea efectelor în acest sens.
2. Posibilele efecte ale BPA asupra sănătății omului
Expunerea la BPA poate avea consecințe negative asupra mai multor aspecte ale fertilității femeilor și bărbaților.
Ca fitoestrogen, poate acționa asupra receptorilor de estrogen atât la bărbați, cât și la femei, prin sporirea inflamației sau provocarea leziunilor celulelor printr-un proces numit stres oxidativ.
Efectele inflamatorii ale BPA-ului pot contribui la creșterea nedorită în greutate, împreună cu dezvoltarea bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. Pe lângă afectarea receptorilor de estrogen, BPA poate să aibă o influență negativă și asupra altor receptori hormonali, provocând adipogeneză (acumulare de grăsime).
BPA poate provoca, de asemenea, stres pentru corpul uman prin deteriorarea mitocondriilor (“fabricile de energie” găsite în fiecare dintre celulele organismului). Stresul poate provoca inflamație cronică, un răspuns imunitar ce aduce modificări modului în care corpul reglează greutatea, apetitul și nivelul hormonilor. Această problemă este, de asemenea, corelată cu un risc ridicat de obezitate, boli cardiace și diabet de tip 2.
Mai mult decât atât, BPA, dar și alte materiale plastice, pot cauza anumite probleme ce apar în copilărie, precum malformațiile congenitale și alte complicații medicale.
Plasticul poate influența în mod negativ creșterea embrionului, a fetusului sau a copilului în diverse moduri, deoarece este capabil să pătrundă în placentă și în laptele matern. Fetușii nu au capacitatea de a descompune Bisfenolul A. De aceea, ei sunt mai vulnerabili în cazul expunerii. Anumite studii indică faptul că, dacă acest fenomen apare în uter, atunci poate fi influențată negativ expresia genelor, ceea ce conduce la diverse probleme medicale. Printre acestea se numără riscul crescut de obezitate, dar și boli metabolice.
În anumite cazuri, expunerea (chiar și la un grad scăzut de Bisfenol A) a fost asociată cu apariția anumitor tipuri de cancer, precum cel ovarian, cel de sân, cancerul de prostată și cel de colon. În plus, unele studii demonstrează că prezența BPA-ului în corp poate reduce eficiența unor medicamente pentru chimioterapie.
Există numeroase metode prin care atât cetățenii, cât și companiile pot reduce expunerea la BPA, de la crearea unor ambalaje sigure, până la alegeri conștiente în privința bunurilor și consumabilelor. Legislația în vigoare prevede și necesitatea unei autorizații de mediu care să limiteze efectele negative ale activităților comerciale asupra mediului.
Prin urmare, informează-te cu privire la obligațiile companiei tale și fă alegeri responsabile pentru a minimiza consecințele domeniului de activitate al firmei tale asupra sănătății umane.
Sursa foto: Pexels.com