Sustenabilitate corporativă – importanța acesteia în strategia de afaceri a unei companii
1. Strategia de sustenabilitate corporativă în cadrul unei companii – ce înseamnă și pe ce se bazează?
Sustenabilitatea corporativă a devenit o preocupare din ce în ce mai mare în rândul companiilor care nu urmăresc doar profitul, ci și binele întregii comunități. Ea se bazează pe trei piloni importanți, și anume cel social, cel economic și de mediu.Există numeroase măsuri prin care sustenabilitatea de mediu poate fi îmbunătățită, un exemplu fiind reducerea amprentei de carbon. De asemenea, prin responsabilitate socială se pot introduce practici menite să îmbunătățească bunele practici în comunitatea în care companiile activează. Pilonul economic face referire la respectarea reglementărilor legale și la menținerea unor practici contabile transparente și corecte. Iată ce este sustenabilitatea corporativă, care este originea acestui concept și care sunt cei trei piloni ai unei strategii de sustenabilitate.

1.1. Ce este sustenabilitatea corporativă?
Sustenabilitatea corporativă poate fi considerată ca fiind o alternativă la modelul tradițional de creștere și maximizare a profitului unei companii. Aceasta are ca scop crearea unor strategii pe termen lung care să se concentreze pe aspectele etice, sociale, culturale, economice și de mediu ale afacerilor. De aici, și cei trei piloni principali ai sustenabilității: mediul, responsabilitatea socială și economia. Originile acestui termen stau în conceptul de dezvoltare durabilă descris în raportul Comisiei Brundtland. El este definit ca fiind „o dezvoltare care satisface nevoile prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”. Un susținător al sustenabilității corporative a fost John Elkington, care a explicat foarte bine ideea de sustenabilitate și importanța unui rezultat final în trei direcții – oameni, planetă și profit. În ultimii ani, mediul de afaceri s-a schimbat foarte mult. Companiile încep să se angajeze în practici comerciale care să aducă profit, dar care să fie și bune pentru oameni și societate. Acest lucru se datorează conștientizării faptului că o economie durabilă este esențială pentru viitor. În contextul actual, întreprinderile au nevoie de o strategie de sustenabilitate corporativă, pentru a se asigura că au o creștere economică sănătoasă, care nu afectează mediul înconjurător. Mai simplu spus, sustenabilitatea corporativă este o strategie de afaceri care vizează o creștere pe termen lung, ce funcționează în armonie cu oamenii și planeta. De exemplu, o companie poate implementa practici durabile prin reducerea consumului de resurse limitate sau prin găsirea de alternative regenerabile cu mai puține consecințe asupra mediului.Angajarea firmelor în practici de sustenabilitate este benefică pentru toată lumea. Strategiile care se concentrează asupra impactului social și de mediu sunt o garanție că întreprinderile pot aduce un plus de valoare, asigurându-și astfel un loc în economia de viitor. Sustenabilitatea corporativă le ajută să atenueze riscurile, să-și consolideze reputația mărcii, să-și crească veniturile și să atragă investiții. Pentru a garanta un nivel de performanță ridicat, o certificare ISO ajută companiile să aibă multe avantaje, inclusiv de ordin competitiv. Implementarea unor astfel de standarde are, de asemenea, beneficii care vizează toate părțile implicate prin asigurarea unui sistem de management de mediu eficient.

1.2. Sustenabilitate corporativă vs. responsabilitate socială
Deși sunt două practici distincte, sustenabilitatea corporativă este legată de responsabilitatea socială a unei întreprinderi. Responsabilitatea socială (CSR) este un termen utilizat pentru a descrie implicarea pe care o au companiile sau acțiunile întreprinse de acestea pentru a promova cauze sociale și de mediu. Având în vedere că marile firme și multinaționalele sunt obligate de lege să publice informațiile legate de consecințele pe care le are activitatea lor asupra mediului, dezvoltarea unei culturi proprii de responsabilitate socială a devenit o prioritate. Așadar, în timp ce responsabilitatea socială se referă la ceea ce a realizat o întreprindere, sustenabilitatea corporativă se referă la strategia pe care o va folosi o companie pentru a atinge obiectivele de mediu, sociale și economice și pentru a rămâne viabilă și pe viitor.1.3. Cei trei piloni ai sustenabilității corporative
Există trei piloni importanți ai sustenabilității corporative:- Pilonul de mediu – se bazează pe strategii de eliminare a emisiilor de gaze cu efect de seră, eliminarea potențialelor pericole toxice, utilizarea surselor de energie regenerabilă, gestionarea deșeurilor, reutilizarea și reciclarea materialelor, reducându-se astfel amprenta de carbon de-a lungul întregului lanț valoric. Pe lângă faptul că aceste măsuri ajută planeta, ele au și efecte financiare pozitive.
- Pilonul social – include practici care promovează sănătatea, siguranța și bunăstarea angajaților, a clienților și a comunității, în general. Prin aceste măsuri se poate stabili o cultură eficientă, asigurând acces la resursele de bază și la informațiile de care clienții au nevoie pentru a utiliza produsele în siguranță. În ceea ce privește angajații, întreprinderile se pot concentra asupra strategiilor de retenție și de implicare.
- Pilonul economic – este foarte important deoarece, pentru a fi durabilă, o companie trebuie să fie și profitabilă. Acest pilon se aliniază cu interesele acționarilor, precum și cu cele ale comunității, ale lanțurilor valorice și ale clienților companiei. Un exemplu este folosirea unor metode contabile exacte și transparente și posibilitatea ca acționarii sau investitorii să voteze cu privire la problemele importante.
2. Sustenabilitatea corporativă – de ce este importantă și cum poate fi implementată la nivel de business?
Într-o lume complexă și din ce în ce mai plină de provocări, sustenabilitatea corporativă poate avea numeroase beneficii pentru o întreprindere, pentru angajații și clienții săi, pentru acționari, pentru întreaga comunitate și pentru planetă. Aceasta contribuie la o gestionare mai bună a obiectivelor de mediu, sociale și economice.
Practicile durabile pot să aducă, de asemenea, profituri pe termen lung, devenind modele de afaceri de succes. Obiectivul principal al unei strategii de sustenabilitate este acela de a face tranziția către practicile de afaceri care nu dăunează mediului, având efecte pozitive și de lungă durată pentru toți cei implicați. Pentru că majoritatea emisiilor de dioxid de carbon ale companiilor sunt atribuite lanțului de aprovizionare, abordarea sustenabilității trebuie să includă întreg modelul operațional de achiziții. Bineînțeles, acest lucru depinde și de sectorul de activitate și de cât de puternic adoptă corporațiile această strategie.
2.1. Importanța sustenabilității corporative
Sustenabilitatea corporativă este importantă deoarece permite companiilor să se dezvolte și să se adapteze la cerințele și nevoile unei societăți în plină evoluție. Prin această strategie se facilitează o creștere durabilă, ce prioritizează dezvoltarea pe termen lung, în opoziție cu câștigurile financiare obținute pe termen scurt.
O afacere care are integrată o strategie de sustenabilitate utilizează resursele naturale în mod responsabil și investește în bunăstarea mediului înconjurător, asigurându-se că toți membrii implicați în proces sunt tratați în mod egal. O consecință pozitivă a adoptării unor astfel de măsuri este faptul că ajută la o mai bună poziționare a companiei și la un nivel de atractivitate mai ridicat pentru clienți.
2.2. Angajamentul întreprinderilor, atunci când vine vorba de strategia de sustenabilitate
Sustenabilitatea corporativă reprezintă un nou tip de abordare prin care companiile trebuie să-și regândească strategiile, astfel încât activitățile lor să aibă consecințe negative reduse asupra mediului. Din acest motiv, subiectul este extrem de serios și complex, necesitând o abordare atentă și un angajament ferm pentru a putea pune în aplicare o transformare de acest tip.
Adoptarea cu succes a unei strategii de sustenabilitate implică mai multe etape, care presupun o evaluare atentă a nivelului actual din cadrul companiei. În acest context, devine necesară inițierea unei colaborări cu o companie de consultanță, care să realizeze un audit de mediu, ce poate constitui o bază pentru implementarea tuturor măsurilor necesare.
Acesta reprezintă un pas important, deoarece auditul poate deveni ulterior un instrument de management de mediu extrem de util. De asemenea, auditul oferă o perspectivă și o imagine asupra a ceea ce poate face o companie pentru a realiza sustenabilitatea corporativă. Sprijinul extern este foarte important, deoarece multe companii nu reușesc să finalizeze complet procesul de sustenabilitate și se blochează la nivel tehnic sau organizațional.
Există multe lucruri pe care o întreprindere le poate face pentru a deveni mai sustenabilă și care vizează o mulțime de aspecte ale activității sale. Un exemplu concret este utilizarea energiei „curate” sau a resurselor alternative de energie în anumite sectoare sau faze de producție. Creșterea eficienței energetice reprezintă o acțiune benefică, ce minimizează risipa de resurse, având în același timp beneficii economice.
Digitalizarea poate face și ea parte din strategia de sustenabilitate a unei companii, fiind o alternativă care are scop principal reducerea cantității de hârtie folosită. Însă, acest proces este destul de amplu și necesită transformarea la nivelul întregii organizații, astfel încât schimbările din fluxurile de lucru să poată fi integrate în mod eficient. Digitalizarea oferă instrumente pentru o mai bună monitorizare și pentru a controla și îmbunătăți fiecare etapă de lucru.
De asemenea, un alt aspect important al sustenabilității corporative este gestionarea deșeurilor. Acest lucru este și el legat de modul de funcționare și de proiectare a produselor. În acest sens, este necesară eficientizarea întregului proces, reducerea cantității de deșeuri și reutilizarea anumitor materiale. Problema reutilizării și reciclării este considerată a fi un factor cheie în strategia de sustenabilitate, dar este și una dintre cele mai delicate și complexe aspecte ale activităților economice.
În esență, există mai multe domenii în care o companie poate acționa pentru a aborda o strategie de sustenabilitate ecologică:
- producția de energie prin surse alternative;
- tehnologii inovatoare în materie de fabricare și proiectare a produselor;
- gestionarea deșeurilor;
- optimizarea procedurilor interne și a logisticii;
- eficiența proceselor de producție și a structurilor de personal.
Prin urmare, strategia necesită un efort considerabil și constant de-a lungul timpului, deoarece sustenabilitatea corporativă implică și alte principii etice, nu doar componenta de mediu. Pentru a deveni o companie sustenabilă și competitivă din punct de vedere economic, există mai multe direcții care trebuie urmate, printre care:
- Viziunea pe termen lung – o întreprindere are nevoie de timp pentru a putea aplica schimbările necesare. Soluțiile ușoare, de scurtă durată, ar putea avea mai degrabă efecte negative la nivelul întregii companii.
- Echilibru între activitatea comercială și alte nevoi ale întreprinderii – acest lucru necesită o monitorizare precisă, fiabilă și constantă.
- Garantarea unui nivel ridicat de satisfacție pentru toate părțile interesate – presupune includerea în strategia de sustenabilitate a unor obiective care să fie în concordanță cu viziunea pe termen lung a companiei.
- Conștientizarea ideii că scopul final al afacerii este de a crea valoare adăugată, atât pentru părțile interesate, cât și pentru angajați.
O strategie de sustenabilitate corporativă se construiește pas cu pas, companiile extinzându-și treptat acțiunile în această direcție. Ele pot începe printr-o analiză la nivel intern a procesului decizional și a altor domenii, iar apoi să treacă la parteneriatele cu furnizorii sau alte întreprinderi care le pot ajuta să învețe și să le împărtășească cele mai bune practici în domeniu. Efortul trebuie să fie unul colectiv, deoarece este imposibil ca o singură companie să creeze o dezvoltare durabilă. Multe dintre probleme, cum ar fi schimbările climatice, sunt atât de mari încât necesită acțiuni comune din partea organizațiilor, dar și a cetățenilor. Sustenabilitatea corporativă implică colaborare și are la bază o concepție inovatoare despre dezvoltare și despre economie.
Așadar, sustenabilitatea corporativă nu este ușoară, dar devine din ce în ce mai necesară în actualul context. Toate companiile trebuie să îmbrățișeze mai devreme sau mai târziu aceste idei care au ca scop o lume mai bună și profituri mari pe termen lung. Deși sunt multe organizații care nu au aderat încă la principiile sustenabilității corporative, există totuși un număr semnificativ de întreprinderi care și-au asumat angajamente cu privire la protecția mediului, echitate socială și dezvoltare economică.
Sursa foto: pixabay.com.