Agenția Europeană de Mediu: România, printre statele UE codașe la indicele de ecoinovație
- Home
- Protectia mediului
- Agenția Europeană de Mediu: România,…
1. Ecoinovația ca parte a strategiei de dezvoltare a unei afaceri
Problemele crescânde de mediu și acutizarea treptată a crizei ecologice din zilele noastre au obligat mediul antreprenorial din arealul UE să se adapteze din mers, să identifice noi oportunități de afaceri și metode de producție prietenoase cu mediul, să adopte strategii prin care să evite degradarea planetei și să eficientizeze folosirea resurselor, fără a afecta productivitatea, investițiile și veniturile propriilor companii, menținând, în același timp, un mediu competitiv în consens cu cele mai recente reglementări legislative decretate de organismele de guvernare din cadrul Uniunii Europene.
Într-un cuvânt, această nouă abordare sustenabilă a mediului de afaceri se bazează pe conceptul de ecoinovație și pune pe o poziție prioritară grija față de mediu. Așadar, sustenabilitatea a devenit un concept conex, dacă nu chiar sinonim cu ecoinovația.
Pentru a evalua evoluția statelor UE în această privință, Agenția Europeană de Mediu a stabilit un sistem întemeiat pe o serie de metode de analiză, după cum dezvoltă în rândurile de mai jos un comunicat bazat pe un studiu comparativ – cu rezultatele din 2013, până anul trecut -, publicat recent pe site-ul Agenției Europene de Mediu.
Conform graficului prezentat, țara noastră se află în coada clasamentului, fiind singurul stat din cadrul Uniunii Europene care înregistrează chiar un ușor regres în 2022, față de anul de 2013, an în care a fost demarat studiul.
2. Ce reprezintă indicele de ecoinovație?
Ecoinovația este esențială pentru atingerea obiectivului European Green Deal de a face tranziția către o economie sustenabilă, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Indicele de ecoinovație al Comisiei Europene arată că, din 2013 până în 2022, ecoinovația prezintă o tendință de creștere pe teritoriul UE. Acest lucru a fost determinat, în principal, de îmbunătățirea eficienței resurselor. Se așteaptă ca această creștere constantă din ultimii ani să continue, deoarece Pactul Verde European a stabilit obiective ambițioase legate de mediu și climă, iar inițiativele asociate vor putea crea condiții favorabile pentru mai multă ecoinovație.
Ecoinovația se referă la orice inovație care reduce efectele negative asupra mediului, crește rezistența la presiunile mediului sau utilizează resursele naturale mai eficient. Ecoinovația este esențială pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde European, cum ar fi tranziția către o economie circulară neutră din punct de vedere climatic.
Indicele de ecoinovație al Comisiei Europene este un indicator complex, bazat pe cinci caracteristici: contribuții în ecoinovație, activități de ecoinovație, rezultate de ecoinovație, rezultate de eficiență a resurselor și rezultate socio-economice. Performanța în fiecare dintre aceste dimensiuni este măsurată folosind o serie de indicatori relevanți, publicați de Eurostat, SEE și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Performanța UE între 2013 și 2021 a fost pozitivă, după cum arată tendința de creștere constantă a scorului indicelui de ecoinovație. Au fost observate creșteri în toate cele cinci componente ale indicelui. Cea mai mare parte a creșterii s-a datorat îmbunătățirii dimensiunii rezultatelor eficienței resurselor, în special în productivitatea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) [adică scăderi ale emisiilor de GES generate pe unitatea de produs intern brut (PIB)].
În viitorul apropiat, se așteată menținerea creșterii scorului indicelui de ecoinovație. Acest lucru se datorează faptului că îmbunătățirile în ceea ce privește eficiența resurselor și alți indicatori contributivi vor putea persista datorită obiectivelor extrem de ambițioase, legate de mediu și climă, ale Pactului Verde European și inițiativelor sale asociate.
În ceea ce privește statele membre ale UE între 2013 și 2022, țările nordice, Luxemburg și Austria au avut cele mai bune performanțe. Cu excepția Finlandei, toate aceste țări au avut rezultate bune la capitolul eficientizării resurselor. Luxemburg, Finlanda și Austria au obținut cele mai ridicate scoruri la rezultatele socio-economice.
Scorurile indicelui s-au îmbunătățit între 2013 și 2022 pentru toate statele membre ale UE, cu excepția României. În plus, 18 state membre ale UE au înregistrat creșteri peste media UE-27, Grecia înregistrând cea mai mare creștere, urmată de Lituania, Austria, Irlanda, Bulgaria și Germania. Principalul motiv pentru performanța îmbunătățită a Greciei a fost creșterea creditelor și cheltuielilor guvernamentale în domeniul cercetării și dezvoltării pentru mediu și energie. Îmbunătățirea diverșilor indicatori legați de eficiența resurselor explică creșterile relativ mari din Lituania, Austria, Irlanda, Bulgaria și Germania.
„Ecoinovație reprezintă orice tip de inovație care ajută la implementarea tranziției către o economie ecologică și sustenabilă, prin reducerea presiunilor exercitate asupra mediului, prin creșterea rezistenței și/sau eficientizarea folosirii resurselor naturale”.
Indicele de ecoinovație se bazează pe 12 indicatori în cinci domenii tematice:
- Contribuții alocate ecoinovării, care includ investiții financiare și de capital uman în activități ecoinovatoare.
- Activități de ecoinovație care definesc măsura în care companiile dintr-o anumită țară sunt active în procesul de ecoinovație.
- Rezultatele ecoinovării, care măsoară producția activităților de ecoinovație în ceea ce privește numărul de brevete și lucrări din literatura academică.
- Rezultatele eficientizării resurselor, care indică măsurile de eficientizare a resurselor și intensitatea emisiilor de GES ale unui stat.
- Rezultatele socio-economice, care evaluează rezultatele pozitive sociale și economice ale ecoinovării” (…).