Reciclare televizoare – cum și unde se poate realiza?
- Home
- Economie Circulara
- Reciclare televizoare – cum și…
Ți-ai dat seama că ai un televizor pe care trebuie să îl arunci? În acest caz, este foarte important să știi ce trebuie să faci cu el, pentru că așezarea lui lângă un tomberon, în speranța că va fi ridicat de către echipa de salubritate, nu este o soluție. Odată ce tehnologia a avansat foarte mult, toate produsele și gadgeturile care îi ajută pe oameni să aibă o viață mai simplă au căpătat o popularitate majoră. Acest lucru este normal, însă balanța s-a dezechilibrat în ceea ce privește efectele nocive pe care le au acestea asupra mediului înconjurător.
1. Televizoare vechi – reciclare și informații utile
Fiecare persoană are cel puțin un televizor în casă. Chiar dacă acestea sunt bunuri care stau în căminul tău cel puțin cinci ani, vine un moment când trebuie să le înlocuiești cu unele mai noi și mai performate. Aici intervine dilema multor români și anume ce pot face cu aparatele vechi. În principiu, pentru a nu contribui la poluarea mediului înconjurător, este important ca oamenii să găsească soluții de reutilizare și de reciclare, iar aruncatul la gunoi al acestor tipuri de deșeuri să fie ultima opțiune.
Totuși, dacă vrei să reciclezi televizoarele vechi, trebuie să apelezi la companiile care oferă astfel de servicii. Desigur, mai există și varianta de a le preda chiar tu la un punct de colectare a deșeurilor de tip DEEE de la tine din oraș. De asemenea, unele magazine de electronice și electrocasnice oferă servicii gratuite de colectare, atunci când achiziționezi un nou televizor din gama lor de produse. Depinde de tine să alegi o variantă potrivită nevoilor tale. Cel mai important este să nu abandonezi televizorul undeva, în speranța că va fi ridicat și că vei scăpa de o problemă.
Printre alte deșeuri electrice, electronice și electrocasnice se mai numără: frigiderele, mașinile de spălat, aragazul, calculatoarele/laptopurile, telefoanele, fiarele de călcat și altele. Multe dintre acestea conțin substanțe periculoase, care nu ar trebui niciodată să ajungă la groapa de gunoi, deoarece pot contamina solul.
Practica de reciclare a deșeurilor electrice și electronice atrage după sine un beneficiu major: cererea de exploatare a metalelor grele scade dramatic.
2. Reciclarea televizoarelor vechi – ce se recomandă
Dacă nu ai auzit până acum de conceptul de economie circulară, trebuie să știi că acesta se aplică mai ales aici, atunci când vorbim despre deșeurile de tip DEEE. Economia circulară încurajează atât oamenii, cât și companiile să depoziteze cât mai puține deșeuri în natură și să repare și refolosească toate lucrurile pe care le au. Este necesar să se renunțe la ideea de fabricare – consum – deșeu.
Practic, exact după cum îi este și numele, economia circulară încurajează consumul fără epuizare al resurselor care se găsesc în natură. Astfel, graficul poate arăta așa: materie primă – fabricare – comercializare – consum – reparare – reutilizare – reciclare.
Totuși, dacă ai ajuns la etapa în care un produs nu mai poate fi reutilizat deloc, trebuie să te orientezi către reciclarea lui. Colectarea selectivă a deșeurilor este făcută de personalul specializat al unei companii din domeniu și este foarte importantă, pentru că ajută, nu doar la diminuarea efectelor poluării, ci și la reintroducerea materiilor prime care se găsesc în aceste produse, care pot fi reutilizate la rândul lor.
După colectarea televizoarelor de la cetățeni, ele vor fi transportate în condiții de maximă siguranță către fabricile de reciclare. Aici, deșeul este dezmembrat pentru ca elementele periculoase din structura lui să fie îndepărtate. Componentele sunt sortate și puse separat, se mărunțesc și pot fi trimise mai departe către topitorii, unde se extrag elementele valoroase, precum: aur, platină, argint etc. Multe dintre componente sunt folosite în fabricarea altor produse în loc să fie aruncate sau niciodată refolosite.
Așadar, locul deșeurilor electrice și electronice nu este nici în casele oamenilor, nici în mijlocul naturii sau în gropile de gunoi. Acestea trebuie să ajungă în fabrici specializate, pentru a fi dezmembrate și revalorificate!
Sursa foto: Unsplash.com