Efectele exploatării calcarului asupra mediului înconjurător și sănătății umane
- Home
- Audit de Mediu
- Efectele exploatării calcarului asupra mediului…
Oricât de mult se spune că exploatarea calcarului poate avea și avantaje, datorită faptului că această materie primă ajută la fabricarea cimentului și a betonului pentru o mai bună infrastructură, adevărul este altul. Aceste acțiuni produc dezechilibre grave în cazul ecosistemului și distrug mediul înconjurător.
1. Exploatarea calcarului – efecte negative asupra mediului înconjurător
Calcarul este o rocă naturală compusă din minerale calcaroase. Acesta se poate găsi în mai multe forme, consistențe și culori. Cea mai populară este calcarul obișnuit, care se folosește cel mai des în construcții, datorită faptului că ajută la fabricarea cimentului și a varului. De asemenea, se mai poate găsi sub formă de cretă sau în fosile.
Există două tipuri de cariere de calcar: supraterane și subterane. Pentru a înțelege cât mai bine efectul exploatării acestui material, cele două metode trebuie analizate separat.
În primul rând, cea subterană nu este foarte populară, pentru că presupune extragerea calcarului din subteran la suprafață, metodă mai costisitoare și mai puțin productivă decât cea supraterană. De obicei, în acest caz nu se folosesc explozibili, un lucru eficient pentru mediu.
În al doilea rând, putem vorbi despre cea supraterană, care este extrem de dăunătoare mediului înconjurător. Metoda de exploatare aplicată se referă la decopertarea unei zone, de obicei a unui munte sau deal, în straturi, până când se ajunge la zăcământ. La finalul procesului, craterul care rămâne în urma săpăturilor nu mai poate fi readus la forma inițială. Din păcate, aceasta este soluția la care apelează majoritatea companiilor din acest domeniu, pentru că este mai rapidă, dar foarte distructivă.
Efectele sunt devastatoare, mai ales în cazul utilizării ultimei metode. Practic, ecosistemul din acea zonă este distrus complet, iar tot ce înseamnă relief dispare.
Această activitate minieră atrage după sine o mulțime de consecințe negative asupra biosferei:
- degradarea terenurilor;
- dezechilibru hidrodinamic al apelor subterane și supraterane;
- pierderea substanțelor organice din sol;
- distrugerea faunei;
- diminuarea speciilor din ecosistemele naturale.
Dacă această practică de exploatare nu poate fi evitată, fiind esențială pentru dezvoltarea industrială, trebuie să se ajungă la anumite practici care să diminueze măcar efectul negativ pe care îl are asupra mediului înconjurător.
2. Efectele exploatării calcarului asupra mediului și soluții pentru operatorii economici
Exploatarea calcarului are o mulțime de efecte negative nu doar asupra mediului, ci și asupra vieții oamenilor care locuiesc în apropierea zonelor miniere. Astfel, nu doar natura este afectată, ci și sănătatea umană și cea a animalelor.
Este important ca orice activitate sau proiect să se conformeze cu legislația și să se asigure că respectă obligațiile de mediu. De aceea, indiferent de natura proiectului, companiile trebuie să apeleze la serviciile tip audit de mediu, pentru a identifica și corecta, dacă este nevoie, diferite metode și tehnici care ar putea dăuna mediului înconjurător. Este nevoie să se identifice aspectele de mediu care țin de prelucrare, fabricație sau servicii, înainte ca acestea să devină o problemă de răspundere penală.
De asemenea, există Responsabilitatea Socială a Companiilor (CSR), un concept destul de nou în România, dar foarte important. Acesta se referă la necesitatea companiilor de a se implica în diferite aspecte care vizează protecția mediului înconjurător. De la inițierea unor proiecte care aduc un plus mediului de lucru al angajaților, până la planificarea unor activități de cercetare sau filantropice, toate pot fi soluții potrivite pentru a îmbunătăți responsabilitatea socială a unui business.
În plus, este foarte important ca, atât companiile, cât și persoanele fizice să acționeze conform conceptului de economie circulară, pentru ca viitoarele generații să se bucure în continuare de un mediu sănătos și de biodiversitate. Acest concept este util, în primul rând, pentru afaceri, pentru că, atât clienții, cât și investitorii caută să se asocieze cu business-uri care se aliniază, la rândul lor, conceptului de ecologizare.
Așadar, indiferent că este vorba despre exploatarea calcarului sau alte activități care au un efect negativ asupra mediului, aceste practici trebuie ținute sub control, nu doar pentru a se evita încălcarea legilor, ci și pentru a oferi oamenilor șansa de a trăi într-un mediu sănătos.
Sursa foto: Shutterstock.com