Declarație nonfinanciară – ce este și cine are obligația să o depună
- Home
- Audit de Mediu
- Declarație nonfinanciară – ce este…
Declarația nonfinanciară, cunoscută și sub denumirea de declarație nefinanciară, reprezintă un document care trebuie depus de către entitățile care depășesc numărul mediu de 500 de salariați – însă, nu doar acest lucru este important. Sunt mai multe informații și amănunte pe care trebuie neapărat să le cunoști cu privire la acest aspect, dacă vrei să te asiguri că raportul final cuprinde toate elementele prevăzute de legislație. Așadar, documentează-te cu privire la acest subiect și află, din acest articol, ce trebuie să includă un astfel de raport și cum să-l elaborezi într-un mod eficient și corect.
1. Declarație nonfinanciară – ce este și ce cuprinde?
O declarație nonfinanciară poate cuprinde diverse informații legate de dezvoltarea, poziția și performanța entității, dar și în legătură cu activitatea pe care aceasta o desfășoară. În plus, acest raport conține și informații cu privire la aspecte de mediu, personal, respectarea drepturilor omului, aspecte sociale, combaterea corupției etc. De asemenea, în acest raport sunt incluse, de regulă, o descriere a modelului de afaceri și a politicilor pe care le adoptă respectiva entitate, dar și rezultatele implementării acestor politici și indicatorii de performanță, precum și eventualele riscuri care pot apărea și modalitatea prin care entitatea gestionează aceste riscuri. Dacă este cazul, declarația nonfinanciară poate cuprinde și trimiteri sau explicații suplimentare referitoare la sumele raportate în situațiile financiare individuale anuale.
În ceea ce privește aspectele legate de mediu, raportul trebuie să conțină informații referitoare la efectul pe care îl au operațiunile și activitățile desfășurate de firmă asupra mediului, dar și referitoare la modalitățile de utilizare a energiei regenerabile și neregenerabile, la emisiile de gaze, la poluarea aerului și la utilizarea apei. De asemenea, dacă ai nevoie de sprijin în acest sens, poți apela la specialiști care îți pot acorda consultanță de specialitate. Legislația de mediu se află în continuă schimbare și poate fi dificil să ții pasul cu modul în care se modifică obligațiile și reglementările de mediu. De aceea, îți poate fi util un ajutor de acest tip, pentru a putea interpreta și implementa corect toate aceste măsuri care trebuie să fie aplicate în mod corespunzător. Astfel, pentru a reduce riscul primirii unor amenzi, poți externaliza această responsabilitate către o echipă care cunoaște legile și poate elabora acte de reglementare, audit de mediu, studii, autorizații de mediu și toate celelalte rapoarte de care este nevoie.
2. Declarația nonfinanciară – cine trebuie să o depună?
Declarația nonfinanciară trebuie depusă de către orice entitate (publică sau privată) care, la data la care se efectuează bilanțul, depășește un număr mediu de 500 de angajați.
De regulă, declarația nonfinanciară trebuie inclusă în raportul administratorului, însă există și situații în care o entitate poate fi scutită de această atribuție. De exemplu, în cazul în care o entitate întocmește un raport, care este efectuat în mod separat, dar corespunde aceluiași exercițiu financiar, atunci entitatea în cauză nu mai trebuie să întocmească și declarația nonfinanciară. Însă, în acest caz, raportul separat trebuie publicat împreună cu raportul administratorilor sau trebuie să fie pus (într-un termen de maxim 6 luni de la efectuarea bilanțului), la dispoziția publicului, pe site-ul entității, fiind, în același timp, menționat în raportul administratorilor.
De asemenea, dacă entitatea este catalogată ca fiind filială, atunci aceasta este scutită de obligația depunerii acestei declarații, dacă atât entitatea, cât și filialele sale sunt incluse în raportul separat al unei entități distincte, sau în raportul consolidat al administratorilor, întocmit în conformitate cu prevederile în vigoare.
În concluzie, sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul atunci când vine vorba despre depunerea unei declarații nonfinanciare. Pentru a vedea dacă faci parte din categoria firmelor care au această obligație, trebuie să citești cu atenție legislația. De altfel, pentru a te asigura că vei include în acest raport toate informațiile necesare, apelează la consultanți de specialitate, care au experiență cu astfel de documente. Este foarte importantă respectarea tuturor reglementărilor și prevederilor, pentru a evita nu doar amenzi, ci și consecințe care pot afecta activitatea companiei tale, pe termen scurt, mediu sau lung. Așadar, ia în considerare toate aceste detalii și documentează-te cu atenție pentru a vedea ce ai de făcut în acest sens.
Sursă foto: pixabay.com