Acte necesare deschidere restaurant – ce acte sunt necesare pentru a deschide un restaurant în condiții legale?
- Home
- Avize si Autorizatii
- Acte necesare deschidere restaurant –…
Greul în deschiderea unui restaurant începe cu obținerea actelor necesare. Sunt acte pentru firmă care trebuie obținute și o serie de autorizații de la organele de control responsabile. Fără acte care să ateste existența firmei și fără autorizații, orice plan de afaceri, oricât de bine gândit, pică. Care sunt actele necesare pentru deschiderea unui restaurant și care sunt pașii de urmat spre a fi eliberate, vei afla din acest articol.
1. Acte necesare deschiderii unui restaurant – înființarea firmei
Să vrei să deschizi un restaurant presupune să analizezi plusuri și minusuri și să vii cu un plan bun de afaceri. Să găsești un concept, un loc, să gândești un meniu și, când ești hotărât să deschizi, să începi să „alergi” după acte. Cum lucrurile se mișcă destul de greu în direcția aceasta, poate dura mai mult decât te-ai fi așteptat.
Etape și acte necesare în deschiderea unei firme (restaurant)
Pentru a putea deschide un restaurant, trebuie să înființezi o firmă și începi de aici cu actele. Actele de reglementare și de funcționare vin mai târziu. Totul începe cu:
- rezervarea denumirii firmei la Registrul Comerțului;
- stabilirea sediului social al firmei, care poate să fie același cu locul desfășurării activității ori altul, urmând ca activitatea să fie desfășurată la sediul secundar al firmei sau punctul de lucru;
- redactarea actului constitutiv – portalul online ONRC (al Oficiului Național al Registrului Comerțului) îți pune la dispoziție un model de act constitutiv;
- deschiderea unui cont bancar și depunerea capitalului social;
- completarea declarației pe proprie răspundere (la notar), care exclude eventuale antecedente penale;
- obținerea specimenului de semnătură (de la un notar public);
- depunerea tuturor actelor obținute la Registrul Comerțului;
- eliberarea actelor necesare înființării firmei;
- întregirea fiscală la ANAF, în termen de 30 de zile de la înființarea firmei.
Sunt doar actele necesare pentru a înființa și înregistra fiscal firma. Pentru a putea deschide restaurantul și funcționa ca unul, în condiții legale, este nevoie de unele acte în plus. Vei afla și despre ele din următorul capitol.
2. Avize și autorizații necesare în deschiderea și funcționarea unui restaurant
Pentru a putea fi deschis și să poată primi și avizul de funcționare, un restaurant are nevoie de o serie de autorizații. Ele sunt emise de organe de control responsabile, în urma depunerii actelor necesare. Uite care sunt autorizațiile necesare pentru funcționare:
- autorizație de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV);
- autorizație de la Direcția de Sănătate Publică (DSP);
- autorizație de securitate la incendiu sau Autorizație PSI (Prevenirea și Stingerea Incendiilor) eliberată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU);
- autorizație de funcționare de la Protecția Muncii, eliberată de Inspectoratul Teritorial de muncă (ITM);
- autorizație de funcționare finală, emisă de Primăria locală;
- alte autorizații în funcție de specificul activității;
- autorizație de mediu de la Agenția Națională de Protecția Mediului – este obligatorie pentru restaurantele cu mai mult de 100 de locuri și are ca scop limitarea efectelor activității desfășurate asupra mediului. La dosar vor fi atașate mai multe documente, printre care și fișa de declarație și prezentare, în care vor fi trecute date specifice activității, surse de poluanți identificate, date despre gestiunea deșeurilor sau gestiunea substanțelor periculoase etc.
Legislația adresată companiilor privind protecția mediului este complexă și complicată. Ca să fie raportate date corecte către autorități, se fac evaluări și unele analize. Dacă de alte dosare se ocupă un contabil, când vine vorba de mediu și de avizul de mediu sau acordul de mediu care trebuie obținute, este nevoie de specialiști în protecția mediului. Se recomandă apelarea la un serviciu externalizat de Consultanță de Mediu, întrucât procedurile pentru obținerea autorizației necesită expertiză.
‼️ Funcționarea fără autorizație de mediu poate fi sancționată cu amendă de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului.
Lasă birocrația în seama noastră și solicită autorizația de mediu prin Stratos.
Restaurantele au o rată de eșec mare și mulți antreprenori nu reușesc să-și dea seama de acest lucru decât atunci când intră în faliment. În cele mai multe cazuri, se întâmplă în primul an de la deschidere. Doar să obții actele necesare pentru înființarea firmei este dificil. Ce urmează apoi, cu toate autorizațiile, și până la obținerea avizului de funcționare, implică și mai multă muncă. Din acest motiv, se recomandă o analiză serioasă înainte să fie demarat un astfel de proces și colaborarea cu specialiști acolo unde se impune. Lucrurile pot să devină cu mult mai ușoare când de birocrație se ocupă oameni care știu exact ce fac.
Sursa foto: pexels.com