Despre biocombustibili – ce sunt aceștia și de ce ar trebui să te intereseze?
- Home
- Efectele Poluarii
- Despre biocombustibili – ce sunt…
(Articol re-editat și republicat)
Combustibilii utilizați în prezent, de majoritatea a afacerilor, sunt extrem de toxici pentru mediu. Pe lângă amprenta uriașă a emisiilor de dioxid de carbon ale autoturismelor, trebuie luată în considerare și cea generată de procesul de fabricare a combustibililor. Așadar, există o mare nevoie de surse de energie regenerabile, care nu provoacă daune asupra mediului și, de aceea, biocombustibilii reprezintă una din cele mai bune alternative pentru înlocuirea combustibililor fosili, din mai multe motive care au legătură cu mediul, cu sănătatea populației, dar și cu economia. Dacă vrei să afli mai multe informații despre acest subiect, citește în continuare acest articol.
1. Ce este un biocombustibil – lichid, solid, gazos
Secolul XXI a venit cu o nevoie imperioasă de a acorda o atenție sporită mediului înconjurător, nevoie justificată de consecințele dezastruoase pe care le poate avea o atitudine dezinteresată față de acesta. Necesitatea încetinirii procesului de poluare este o problemă de actualitate, iar gama surselor poluării este aproape infinit de largă și, luate la un loc, dificultățile care trebuie depășite sunt copleșitoare. Industria transporturilor, bazată pe utilizarea combustibililor fosili este, fără îndoială, una dintre principalele surse de poluare, care a dus la efecte globale de degradare a mediului – cum ar fi efectul de seră, ploile acide, micșorarea stratului de ozon și schimbările climatice.
Biocombustibilii sunt, în esență, una dintre sursele regenerabile de energie la care omenirea are acces în prezent. Aceștia sunt obținuți prin prelucrarea materiei organice sau a deșeurilor, iar, pentru a fi utilizați de către transportatori, ei se amestecă cu combustibilii obișnuiți, precum benzina și motorina. Există biocombustibili solizi, lichizi și gazoși – iată prin ce se definesc aceștia:
Biocombustibilii solizi pot proveni din surse diverse. Aceștia pot fi:
- reziduuri vegetale forestiere și agricole;
- reziduuri vegetale alimentare;
- reziduuri lemnoase sau fibroase;
- reziduuri de plută;
- produse rezultate din activități silvice și agricole.
Biocombustibilii lichizi și gazoși pot fi de următoarele tipuri – iată câteva exemple de biocombustibili de acest gen:
- bioetanol;
- biodiesel;
- biogaz;
- biometanol;
- biodimetileter;
- bio-ETBE;
- bio-MTBE;
- biocarburanți sintetici;
- biohidrogen.
2. Biocombustibili – avantaje și dezavantaje
Utilizarea și producerea de biocombustibili are numeroase avantaje – iată care sunt cele mai importante:
- Scăderea emisiilor de carbon ale mecanismelor ce funcționează pe baza acestei surse de energie. Biocarburanții, în momentul în care sunt arși, emit mai puțin CO2 decât cei obișnuiți.
- Costul scăzut – fiind o sursă regenerabilă de producere a energiei, costurile pe care le implică utilizarea de biocarburanți sunt mult mai mici decât cele de pe piața benzinei, dată fiind cererea în creștere a petrolului și augmentarea prețului acestuia.
- Biodegradabili – biocombustibilii sunt biodegradabili, iar folosirea acestora este mai puțin periculoasă decât cea a carburanților clasici.
Dezavantajele biocarburanților sunt, în principiu, acestea două:
- Necesitatea utilizării unei cantități mari de apă în procesul producției acestora.
- Capacitatea calorică scăzută a produsului final.
3. Ce tipuri de biocombustibili există?
Biocombustibilii pot fi clasificați în trei categorii, în funcție de materia primă care se folosește în procesul de fabricație. Iată care sunt aceste grupe importante:
Biocombustibili de primă generație – sunt obținuți prin folosirea rămășițelor rezultate din producția alimentelor destinate consumului uman. Sistemele de acest gen sunt mai simple și mai ieftine, însă întâmpină anumite limitări, care au ca scop evitarea unor riscuri precum punerea în pericol a aprovizionării cu alimente sau prin influențarea negativă biodiversității.
Biocombustibili de a doua generație – se obțin din biomasa care este produsă în mediul forestier (materiale lemnoase sau fibroase). Producerea lor este mai costisitoare și mai complicată decât cea a combustibililor din prima generație.
Biocombustibili de a treia generație – provin din biomasă obținută de la microalge.
Uniunea Europeană și alte organisme internaționale își concentrează forțele din ce în ce mai mult în direcția protejării mediului și a scăderii emisiilor de carbon. Unul dintre demersurile legislative care să sprijine acest scop nobil este cel al impunerii utilizării unui procentaj din ce în ce mai ridicat de biocarburant. Legislația de mediu este în continuă schimbare, așa că liderii de business și proprietarii de afaceri au nevoie de o echipă de experți care să le ofere consultanța necesară. Normele se schimbă atât de des, încât este aproape imposibil să fii la curent cu toate noutățile și, de aceea, poate fi necesar un audit de mediu sau alte acțiuni și inițiative specifice.
În concluzie, există diferite tipuri de biocombustibili, ce pot fi folosiți pentru a reduce efectele negative ale poluării asupra mediului. Aceștia reprezintă o alternativă optimă și, care poate aduce nenumărate avantaje pe termen lung și sunt necesari pentru o mai bună gestionare a problemelor climatice.
Sursa foto: pixabay.com, shutterstock.com