Articole din plastic de unică folosință, interzise de UE

După ce în 2015 UE lua măsuri cu privire la problema pungilor din plastic, iar 72 % dintre europeni declarau că au redus utilizarea acestora (Eurobarometru), în 2019 UE și-a îndreaptat atenția asupra produselor din plastic de unică folosință ce poluează în proporție de 80% plajele și apele mărilor și ale oceanelor.
Din cauza descompunerii sale lente, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plaje. Reziduri de plastic s-au descoperit și la speciile marine – cum ar fi broaște țestoase marine, foci, balene, păsări, dar și la pești și crustacee și, prin urmare, în lanțul alimentar uman.
In aceste condiții, Consiliul UE a aprobat o nouă directivă pentru combaterea gunoiului marin, ce impune noi reguli la nivelul întregii UE, cu privire la produsele plastice de unică folosință cel mai des întâlnite pe plajele și mările Europei, precum și uneltele de pescuit pierdute și abandonate.
Având în vedere că plasticul este un material convenabil, adaptabil, util și valoros din punct de vedere economic, acesta trebuie utilizat mai bine, reutilizat și reciclat.
Ce impun noile norme:
- Interzicerea pe piață a anumitor produse din plastic de unică folosință, atunci când sunt disponibile alternative la prețuri accesibile. Interdicția se aplică bețișoarelor din plastic pentru urechi, tacâmurilor, farfuriilor, paielor, agitatoarelor pentru băuturi și bețelor din plastic pentru baloane, care vor fi înlocuite cu produse confecționate din materiale sustenabile.
- Recipientele de unică folosință pentru băuturi, fabricate din material plastic, vor fi permise pe piață numai dacă dopurile și capacele acestora rămân atașate de corpul recipientului. Directiva vizează recipientele de până la 3 litri si intră în vigoare în termen de 5 ani de la publicare.
- Obiective de reducere a consumului: statele membre UE vor trebui să reducă utilizarea recipientelor din plastic pentru alimente și băuturi, stabilind obiective naționale de reducere, prin punerea la dispoziție de produse alternative și prin asigurarea că produsele din plastic de unică folosință nu pot fi furnizate gratuit.
- Obligații pentru producători: producătorii vor contribui la acoperirea costurilor de gestionare și curățare a deșeurilor, precum și la măsuri de sensibilizare în ceea ce privește folosirea de recipiente pentru alimente, pachete și folii, recipiente și pahare pentru băuturi, produse din tutun cu filtru (filtrele de țigară), șervețele umede, baloane, precum și pungi de plastic subțiri. Obligațiile pentru producători vor fi puse în aplicare în perioada ianuarie 2023 – 31 decembrie 2024. Industria va beneficia, totodată, de stimulente pentru a dezvolta alternative mai puțin poluante la aceste produse.
- Obiective de colectare: statele membre vor fi obligate să colecteze 90% din sticlele de băuturi din plastic de unică folosință până în 2029 (77% până în 2025), de exemplu prin sistemul de returnare a garanției.
- Cerințe de etichetare: Anumite produse vor necesita o etichetare clară și standardizată, care să indice modul în care ar trebui aruncate deșeurile, impactul negativ al produsului asupra mediului și prezența materialelor plastice în produse. Acest lucru se va aplica pentru prosoape sanitare, șervețele umede și baloane. Interdicțiile și obligațiile de marcare vor fi implementate în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a directivei.
- Măsuri de sensibilizare: statele membre vor fi obligate să sensibilizeze consumatorii cu privire la impactul negativ al poluării cu deșeuri de articole din plastic de unică folosință și al uneltelor de pescuit. De asemenea, va atrage atenția asupra sistemelor disponibile de reutilizare și a opțiunilor de gestionare a deșeurilor pentru toate aceste produse.
Directiva privind utilizarea produselor din plastic de unică folosință este parte integrantă a unei abordări mai largi anunțate de Comisia UE în strategia privind problema plasticului și un element important al planului de acțiune pentru economia circulară.
Înlocuirea principalelor articole din plastic de unică folosință cu alternative inovatoare, cu valoare adăugată mai mare, este o oportunitate economică, putând crea aproximativ 30.000 de locuri de muncă locale.
Care va fi impactul acestei directive asupra gunoaielor marine?
Punerea în aplicare a acestei directive are ca scop reducerea gunoiului cu mai mult de jumătate pentru cele zece articole din plastic de unică folosință, evitând daunele aduse mediului, care altfel ar costa 22 de miliarde de euro până în 2030. De asemenea, va evita emisia de 3,4 milioane tone echivalent CO2 până în 2030.
Sursa: https://ec.europa.eu