Una dintre cele mai mari probleme care afectează întreaga planetă este reprezentată de poluarea mediului, care este influențată în mod direct de emisiile de gaze cu efect de seră, cunoscute sub numele de amprentă de carbon. Pentru a beneficia în continuare de avantajele unui mediu curat și sănătos, este necesar ca fiecare individ să acționeze în mod conștient pentru a reduce impactul amprentei sale de carbon. De asemenea, și companiile trebuie să participe în lupta contra poluării, iar o metodă eficientă de a realiza acest lucru este să neutralizeze amprenta de carbon pe care o generează!
Deși poate să dureze ceva timp până când vei neutraliza amprenta de carbon a companiei tale, fiindcă acest proces nu poate avea loc deodată, este foarte important să înțelegi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a ajunge în acel punct. Neutralizarea amprentei de carbon reprezintă o strategie eficientă pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei tale, așadar, nu ezita să pui în aplicare metode benefice atât pentru firma ta, cât și pentru mediul înconjurător!
1. Amprenta de carbon – definiție
Prin amprentă de carbon se înțelege totalitatea emisiilor de gaze cu efect de seră care sunt eliberate în atmosferă. Cu alte cuvinte, amprenta de carbon, cunoscută și sub numele de amprenta de CO2, reprezintă impactul pe care îl are un individ sau o companie asupra mediului.
Multe dintre activitățile pe care le desfășori generează emisii de dioxid de carbon, chiar dacă tu nu realizezi acest lucru.
De exemplu, toate utilitățile pe care le folosești, cum ar fi energia, internetul, gazele sau apa curentă produc emisii de carbon, deoarece procesele lor de extracție poluează mediul.
2. Calculator pentru amprenta de carbon
În general, poate fi destul de dificil să calculezi cu exactitate cât valorează amprenta de carbon pe care o generezi. Acest lucru se datorează lipsei de informații referitoare la procesele responsabile de poluare a mediului. Calcularea amprentei de carbon a unei companii, a unei industrii, a unui serviciu sau a unui produs reprezintă un proces mult mai complex decât calcularea amprentei de carbon generate de o persoană sau de o gospodărie.
Poți găsi online diferite calculatoare pentru a estima valoarea amprentei de carbon. Însă, aceste resurse sunt potrivite pentru calcularea amprentei individuale de carbon. Pentru calcularea amprentei de carbon a unei companii, ai nevoie de informații cât mai detaliate în legătură cu procesele desfășurate în ultimele 12 luni.
Pentru calculul amprentei de carbon, se poate folosi standardul ISO 14064 și protocolul GES (Greenhouse Gas Protocol) privind standardul de raportare a emisiilor pentru întreprinderi. Cu toate acestea, există mai multe metodologii utilizate de companiile din diferite țări pentru calculul amprentei de carbon din diverse domenii de activitate. Calcularea exactă a amprentei de carbon, adică a emisiilor directe și indirecte, se face cu ajutorul unor resurse și cunoștințe specializate în ceea ce privește domeniile respective, pentru a avea o imagine clară despre punctele critice direct responsabile de cantitatea mare de emisii de gaze cu efect de seră.
Protocolul de la Kyoto menționează șase gaze cu efect de seră, iar din această cauză, Protocolul GES are rolul de a identifica și de a cuantifica toate aceste șase tipuri de gaze:
- CO2: dioxid de carbon;
- CH4: metan;
- HFC: hidrofluorocarburi;
- PFC: perfluoricarburi;
- N2O: protoxid de azot;
- SF6: hexafluorură de sulf.
Așadar, conform Protocolului GES, emisiile de GES (gaze cu efect de seră) pot fi clasificate în trei domenii de aplicare:
- Emisii directe de GES;
- Emisii indirecte de GES din energie;
- Alte emisii indirecte de GES.
Emisiile directe de GES reprezintă emisiile ce provin din surse deținute sau controlate de companie și care sunt necesare pentru producția bunurilor sau pentru distribuția serviciilor. De asemenea, în această categorie de emisii poate fi inclusă și cantitatea de combustibil consumat pe un șantier.
Emisiile indirecte de GES provin din consumul companiei de energie electrică și căldură.
Alte emisii indirecte de GES sunt rezultatul altor activități în care compania este implicată în mod indirect, cum ar fi:
- lanțul de aprovizionare;
- transportul folosit de angajați pentru a se deplasa;
- transportul materialelor;
- transportul și gestionarea deșeurilor produse de companie;
- modul în care clienții folosesc produsele și serviciile oferite de companie.
Pentru calcularea amprentei de carbon, vei avea nevoie de informații legate de consumul de energie și combustibil din ultimul an. Va trebui, de asemenea, să cunoști:
- cantitatea de energie în kilowatt-oră;
- cantitatea de benzină și motorină în litri;
- cantitatea de agent frigorific în kilograme;
- cantitatea de GPL în litri.
Desigur, compania ta poate avea un consum diferit în funcție de sezon, de aceea, calculul realizat pe ultimele 12 luni conturează o medie. În plus, poți alege, ca durată de timp, fie ultimele 12 luni calendaristice, fie ultimele 12 luni de activitate efectivă pentru compania ta, dacă au existat luni cu zero activitate. Este important să obții cifra reală ce reflectă adevărata dimensiune a situației, pentru a ști cât de mult poluează compania și care sunt următorii pași care trebuie urmați pentru a reduce impactul amprentei de carbon!
3. Cum neutralizezi amprenta de carbon
Neutralizarea amprentei de carbon reprezintă un proces complex, demarat ca urmare a faptului că se dorește reducerea nivelului de poluare asupra mediului. Astfel, firma ta are nevoie de un raport de impact pentru a beneficia de o înțelegere clară a modului în care este afectată de emisiile directe și indirecte de GES.
Deși poate te-ai gândit să externalizezi acele procese ale companiei care emit cantități mari de gaze cu efect de seră, cea mai potrivită soluție, pe termen lung, este să încerci să reduci separat emisiile care se produc în fiecare etapă.
În ceea ce privește măsurile pentru neutralizarea amprentei de carbon, compania trebuie:
- să adune informațiile necesare calculării amprentei de carbon;
- să folosească echipamentul necesar pentru a calcula amprenta de carbon;
- să stabilească măsuri în colaborare cu factorii de decizie în vederea reducerii amprentei de carbon;
- să se implice în proiecte privind măsurarea și reducerea emisiilor directe și indirecte de GES;
- să aibă în vedere sistemele de gestionare energetică și ecologică, în permanență.
De asemenea, lanțul de aprovizionare are un rol important în lupta susținută pentru reducerea amprentei de carbon, deoarece întregul sistem de aprovizionare presupune etape de planificare, implementare, distribuție sau control al întregului proces de creare de produse și servicii.
Exemple de măsuri pentru a contribui la neutralizarea amprentei de carbon:
- reducerea numărului de deplasări în interes de serviciu și organizarea de ședințe virtuale;
- reciclarea hârtiei consumate;
- reducerea căldurii chiar și cu un singur grad în perioada iernii;
- alegerea unor echipamente eficiente privind consumul energiei.
Unul dintre cele mai poluante procese din cadrul unei companii este cel care presupune introducerea materiilor brute în operațiunile companiei. Acest lucru se întâmplă deoarece materiile brute sunt transportate către companie, iar transportul reprezintă unul dintre factorii cei mai poluanți la nivelul întregului glob. În unele cazuri, materiile brute pot reprezenta chiar și 60% din emisiile de gaze cu efect de seră care au fost generate de o companie!
Așadar, o măsură eficientă pentru neutralizarea amprentei de carbon este să te asiguri că materiile brute au fost transportate cu ajutorul combustibililor din surse regenerabile.
Comunicarea reprezintă un aspect deosebit de important, fiindcă influențează eficacitatea companiei de a-și neutraliza amprenta de carbon. Liderii și managerii companiei trebuie să le explice angajaților ce presupune amprenta de carbon și de ce fiecare angajat are o contribuție semnificativă privind protejarea mediului. Chiar și un gest obișnuit al unei persoane, cum ar fi stingerea imediată a luminii atunci când părăsește o încăpere, are un impact deosebit. De aceea, zi de zi, atenția acordată acestor mici detalii reprezintă un câștig pentru mediu și pentru generațiile viitoare, dar și pentru companie, deoarece va trebui să neutralizeze o amprentă de carbon mai mică.
Neutralizarea amprentei de carbon este direct legată de conceptul de CSR, care înseamnă Responsabilitatea Socială a Companiilor. O companie este responsabilă față de comunitatea în care își desfășoară activitatea, așa că trebuie să se implice în proiecte de protejare a mediului. Iar aceste proiecte vizează, bineînțeles, și neutralizarea amprentei de carbon.
4. Beneficiile neutralizării amprentei de carbon
Prin măsurarea și neutralizarea amprentei de carbon, vei fi mai conștient de emisiile pe care le generezi și cât de mult poluează ele mediul. Un audit de mediu, care presupune o investigație amănunțită a companiei tale, îți va prezenta o imagine de ansamblu privind dimensiunea poluării produse. Apoi, cel mai important pas este să te îndrepți către neutralizarea amprentei de carbon care este generată de companie.
Odată ce neutralizezi amprenta de carbon a companiei tale, vei beneficia de multe avantaje, deoarece nu numai că vei proteja planeta, dar vei reduce și cheltuielile companiei, fiindcă reduci consumul de utilități și optezi pentru sisteme alternative! Astfel, poți:
- să ai o imagine transparentă privind poluarea generată de companie și să construiești o relație bazată pe încredere cu toți agenții economici: clienți, angajați, acționari și furnizori;
- să îmbunătățești procesele companiei și să ții sub observație punctele sensibile care au gradul cel mai mare de poluare;
- să promovezi și să oferi produse și servicii verzi.
O afacere se extinde, se bucură de succes și realizează profit atunci când are un plan de dezvoltare sustenabilă. Atunci când reușești să reduci amprenta de carbon generată în urma procesului de producție, nu numai că reduci riscurile din timpul operațiunilor de management, dar îmbunătățești pe termen lung și imaginea companiei tale în comparație cu ceilalți competitori. Neutralizarea amprentei de carbon reprezintă, fără doar și poate, o mișcare strategică în planul tău de dezvoltare.
La nivel mondial, beneficiile neutralizării amprentei de carbon se materializează prin:
- obținerea unui aer mai curat;
- reducerea îmbolnăvirilor cauzate de aerul poluat;
- scăderea presiunii pe sistemul de sănătate;
- încetinirea încălzirii globale;
- creșterea economică datorată investițiilor pentru folosirea energiei regenerabile.
5. Amprenta de carbon în România: soluții pentru un viitor sustenabil
România a recunoscut, în sistemul legislativ, câteva tratate internaționale privind emisiile de carbon, astfel:
- UNFCCC sau Convenția Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice care a fost ratificată prin Legea nr. 24/1994;
- Protocolul de la Kyoto care a fost ratificat prin Legea nr. 3/2001;
- Acordul de la Paris care a fost ratificat prin Legea nr. 57/2017.
Pentru un viitor sustenabil, România ar putea adopta soluții ce vor reduce semnificativ cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră. Printre aceste soluții, pot fi enumerate următoarele:
- planificarea regulamentelor privind utilizarea terenurilor și a pădurilor;
- organizarea unei strategii forestiere;
- planificarea hotărârilor privind energia regenerabilă;
- planificarea hotărârilor privind eficiența energetică;
- planificarea hotărârilor privind infrastructura combustibililor alternativi;
- planificarea atentă a standardelor de emisii de CO2 pentru autoturisme;
- implicarea membrilor societății în acțiuni climatice;
- planificarea hotărârilor privind folosirea combustibililor durabili în sectorul aviatic;
- planificarea acțiunilor de ecologizare pentru spațiul maritim;
- planificarea reducerii treptate a utilizării cărbunelui până la eliminare;
- înființarea unor organisme consultative privind schimbările climatice;
- crearea de ghiduri pentru fiecare industrie în vederea neutralizării amprentei de carbon.
O companie poate deține certificate de CO2, cunoscute și sub numele de certificate de emisii de gaze de efect de seră, și fiecare certificat reprezintă o tonă de dioxid de carbon care nu a fost emisă de companie. Unele companii își pot diminua mult mai ușor cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, în timp ce altele sunt nevoite să depășească standardul impus la nivelul Uniunii Europene. De aceea, certificatele de CO2 (EUA, EUAA, CER, ERU) se pot tranzacționa în cadrul unor burse specializate. Structurile complexe acceptă diferite tipuri de tranzacții:
- tranzacții SPOT;
- tranzacții SWAP;
- tranzacții FORWARD și FUTURES;
- tranzacții BORROWING.
În România, certificatele pot fi tranzacționate în conformitate cu prevederile HG 780/2006, care pune la punct schema lor de comercializare.
În concluzie, compania ta nu are numai mijloacele necesare de a reduce impactul pe care îl are asupra mediului, dar are și responsabilitatea de a acționa conștient și de a lua decizii mai bune, începând chiar de astăzi. După ce a beneficiat de resursele care i s-au pus la dispoziție, o companie își pune amprenta pozitivă atunci când reușește să susțină comunitatea și să protejeze planeta prin reducerea amprentei de carbon. La urma urmei, Terra este singura planetă care îți oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a fi un antreprenor de succes!
Sursa foto: Shutterstock.com