Ambalajele sunt prezente în viața societății moderne, înregistrându-se în ultima vreme un grad de poluare tot mai ridicat din cauza lor. Astfel, pentru a înlocui ambalajele din materiale plastice tradiționale, voluminoase, costisitoare și dăunătoare pentru mediul înconjurător, s-au făcut cercetări numeroase în vederea descoperirii unor materiale biodegradabile, compostabile, care să fie avantajoase pentru mediul înconjurător și care să nu pună în pericol sănătatea oamenilor și a altor vietăți.
Noile materiale reduc cantitatea chimicalelor care vor interacționa cu mediul, se degradează în câteva luni (nu în sute și mii de ani ca în cazul materialelor plastice), consumă mai puțină energie în timpul fabricării, asigură conservarea naturii și au o rezistență foarte mare. Ambalajele biodegradabile pot fi utilizate pentru a depozita toate tipurile de produse pe care le achiziționăm, , fiind apreciate de clienți și de business-uri deopotrivă pentru avantajele lor reale.
În articolul de mai jos vei descoperi ce sunt ambalajele biodegradabile, care sunt avantajele lor, vei afla diferite informații utile despre legislația în legătură cu acestea, ce tipuri de ambalaje biodegradabile există și care este importanța lor, precum și alte lucruri interesante și utile despre acest subiect.
1. Ce sunt ambalajele biodegradabile?
Ambalajele biodegradabile sunt produse care se descompun în bucăți mici datorită acțiunii bacteriilor, ciupercilor, enzimelor care le degradează în mediul natural.
Foarte important este că ele nu afectează natura și nu degajează substanțe toxice în aer. De exemplu, s-a demonstrat faptul că o pungă biodegradabilă s-a descompus în 3 luni în condiții de laborator și în 12 luni în natură, pe când o pungă de plastic în 20 de ani, iar polistirenul în 80 de ani.
1.1. Avantajele ambalajelor biodegradabile
Ambalajele biodegradabile sunt superioare celorlalte, avantajele lor fiind extrem de evidente pentru clienți și business-uri de tot felul.
- Reduc cu succes emisiile de carbon;
- Timpul de degradare este mai scurt, comparativ cu cel al plasticului tradițional;
- Se poate menționa posibilitatea de a fi reciclate după finalizarea ciclului de viață;
- Nu au în componență substanțe chimice sau toxine;
- Nu sunt prezente niciodată pe termen îndelungat într-un depozit de deșeuri;
- Sunt fabricate din substanțe naturale;
- Nu reprezintă riscuri pentru utilizatori;
- Se reduce nivelul de consum al petrolului;
- Conferă afacerii personale un aspect ecologic prin excelență.
1.2. Legislația în legătură cu ambalajele biodegradabile
Legislația este destul de fermă și în România cu privire la acest aspect pentru că țara noastră se raliază directivelor europene.
În ianuarie 2019 s-a decis interzicerea comercializării pungilor din plastic prin Legea nr. 87/2018 de modificare și completare a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Art. 5 din Legea nr. 249/2015 obligă operatorii economici să introducă pe piață ambalaje care să poată fi reutilizate, reciclate și valorificate, în așa fel încât să se reducă foarte mult impactul asupra mediului natural.
Operatorii economici au fost obligați să introducă doar ambalaje 100% biodegradabile și compostabile, ca de exemplu pungile biodegradabile sau caserolele din trestie de zahăr. Noile prevederi legale obligă taxarea folosirii oricărei pungi de plastic, indiferent de grosime sau formă. Scutite de la plata acestei taxe sunt alternativele ecologice, biodegradabile și compostabile.
Comisia Europeană a încheiat în 2019 Pactul verde european, care a stabilit reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și obiectivele politice menite să asigure progresul în tranziția durabilă a lanțului valoric al ambalajelor, astfel: până în 2030, toate ambalajele de pe piața Uniunii Europene trebuie să fie reutilizabile sau reciclabile, viabile din punct de vedere economic; de asemenea, este obligatoriu să se definească măsurile menite să micșoreze substanțial deșeurile de ambalaje, să se promoveze o piață unică solidă pentru materiile prime secundare, pentru a spori gradul de reciclare.
Motivele pentru care este important să se treacă la utilizarea ambalajelor biodegradabile sunt numeroase. Unul dintre ele este legat de faptul că produsele realizate din spumă de polistiren expandat (EPS) sunt mai rar reciclate, pentru că reciclarea în acest caz este un proces complicat și mai ales costisitor. Problemele pe care le generează EPS sunt:
- nu este biodegradabil și ocupă mult din spațiul destinat depozitării deșeurilor din lume;
- se desface în bucăți mici, care ajung în natură, îngreunând enorm eforturile de curățare;
- stirenul este probabil un cancerigen, care provoacă probleme de sănătate în cazul unei expuneri pe o perioadă mai lungă.
2. Tipuri de ambalaje biodegradabile
Orice material biodegradabil trebuie să se descompună rapid. Astfel, ambalajele biodegradabile trebuie să fie fabricate din plante, de regulă, și să nu reprezinte riscuri pentru utilizatori. Ele se descompun natural și nu vor rămâne stocate pe durată lungă de timp în depozite de deșeuri.
Totuși, majoritatea ambalajelor biodegradabile sunt fabricate astăzi din bioplastice derivate din surse regenerabile de biomasă, desigur fără să fie omise nici hârtia, materialul organic sau policaprolactona. Numeroase materiale vegetale sunt utilizate astăzi în acest sens, așa că mult mai puține chimicale vor fi introduse în mediu.
Este importantă o informare amănunțită a oamenilor cu privire la materialele plastice de origine biologică și cele de origine fosilă, biodegradabile, compostabile. Durabilitatea materialelor biologice depinde de modurile de producție, de durata de viață a produselor și de reciclarea lor. Cetățenii trebuie să cunoască exact care sunt diferențele și ce metodă să folosească pentru a elimina corect deșeurile provenite din ambalajele biodegradabile.
2.1. Materiale pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile
La fabricarea ambalajelor biodegradabile se vor folosi următoarele materiale:
- amidon vegetal;
- hârtie;
- pânză de in în policaprolactonă;
- bumbacul;
- vegetale diverse.
Pungile fabricate din aceste materiale reduc cantitatea chimicalelor care vor interacționa cu mediul, incluziv dioxidul de carbon sau emisiile de gaze cu efect de seră.
2.2. Tipuri de ambalaje biodegradabile
Există diferite tipuri de ambalaje biodegradabile, dintre care sunt amintite: biopolimeri din plante – amidon și celuloză, de exemplu, biopolimeri realizați prin polimerizare chimică, biopolimeri produși de microorganisme modificate genetic sau polimeri sintetici. Aceste ambalaje după ce devin deșeuri trebuie să permită descompunerea fizică, chimică, termică sau biologică, în așa fel încât materialul să devină biomasă și apă.
Pungile de hârtie sunt biodegradabile și înlocuiesc cu succes plasticul, putând fi utilizate în orice situație. Pungile de transport din hârtie kraft de calitate superioară sunt ecologice, biodegradabile și reciclabile, fiind recomandate pentru a servi la deplasarea recipientelor, alimentelor sau altor produse din industria alimentară. Foarte întâlnite sunt în industria fast-food-ului și a restaurantelor cu livrare la domiciliu. Materialul este foarte rezistent la greutate sporită, dar și la grăsime și temperaturi diverse. Se mai pot utiliza ambalaje de acest fel în domenii precum brutărie, patiserie, cofetărie, rotiserie, făcând față cu succes provocărilor.
Sacoșele cu mâner din hârtie sunt utilizate în industria modei, retail, cadouri, cosmetice, farmacii. Se remarcă prin flexibilitatea sporită, posibilitatea de a se plia după conținut, dar și pentru transportarea produselor în siguranță, într-un mod igienic, dintr-un loc în altul. Alte tipuri de ambalaje biodegradabile sunt: pungile tăiate individual sau în role, sacoșele de tip maieu, sacoșele banana cu bloc, sacii biodegradabili.
Recipientele din trestie de zahăr au început să fie tot mai folosite în diferite afaceri. Practic, după ce se extrage zahărul din plantă, rămâne un material numit bagasa, din care se realizează recipiente durabile, care vor mulțumi pe cei care vor să protejeze mediul înconjurător. Aceste produse necesită energie mai puțină pentru a fi fabricate, sunt ideale pentru preparate reci sau calde, susțin excelent alimente preparate cu grăsime și uleiuri, nu conțin coloranți toxici, se pot utiliza în cuptorul cu microunde și se depozitează în frigider fără probleme.
Recipientele realizate din frunze de palmier sunt excelente în afacerile din domeniul food truck sau în standurile pentru diferite evenimente. Aceste ambalaje sunt mult mai elegante, sunt fabricate 100% din frunze căzute și din apă, sunt biodegradabile natural (în două luni de zile), nu reacționează cu alimente sau lichide, pot fi folosite la cuptorul cu microunde și pot depozita alimente reci sau calde.
Fibra modelată este și ea utilizată pentru realizarea ambalajelor biodegradabile. Este fabricată din diferite materii prime, cum ar fi hârtia și cartonul, fiind folosită pentru cofrajele de ouă, cutiile de carton, recipientele de transport, tăvile pentru serviciile alimentare. De remarcat este faptul că nu conțin aditivi chimici sau coloranți.
3. Importanța folosirii ambalajelor biodegradabile pentru orice afacere
Din fericire, pentru mediul înconjurător și pentru urmași, tot mai multe business-uri au realizat cât de important este să utilizeze ambalajele biodegradabile. Produsele biodegradabile pot fi compostate și pot fi colectate separat. În plus, s-a observat și faptul că afacerile care generează astfel de deșeuri au înțeles că trebuie să țină o evidență a gestiunii deșeurilor pe care le generează și au ales să-și externalizeze serviciul pentru a se asigura că totul va fi bine.
Mai ales atunci când ambalajele reprezintă o componentă foarte importantă a afacerii, se va ține cont de toate noutățile care apar în domeniu, pentru că acest lucru vine cu anumite beneficii pe care nu se poate să nu le ia în considerare.
- În primul rând, noile ambalaje biodegradabile folosite vor atrage, cu siguranță, clienți. În ultima vreme, tot mai mulți oameni, mai ales cei tineri, sunt adepți ai unui stil de viață în comuniune cu natura și aleg să consume sau să cumpere produse ale unor firme care au aceleași preocupări. Astfel,antreprenorul care alege să folosească ambalaje biodegradabile arată că-i pasă, că se gândește la binele planetei și a generațiilor viitoare, contribuind enorm la obținerea unui nume căutat în domeniu. În plus, dacă unele companii vor utiliza aceste produse, iar altele nu, atunci clar se vor remarca. Mulți oameni aleg produsele și ambalajele eco-friendly, ceea ce va pune afacerea într-o lumină mult mai bună. Ambalajele biodegradabile vor face comunitatea și clienții să se alăture acestui proiect de protejare a naturii, iar acest lucru nu poate fi decât de folos tuturor;
- Folosirea ambalajelor tradiționale înseamnă deșeuri multe generate de companie. Costurile pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor sunt mari pe fiecare lună, iar asta va însemna un impact negativ asupra întregii afaceri, ceea ce nu este de dorit;
- Ambalajele biodegradabile sunt foarte numeroase. Există pe piață cutii, recipiente, boluri, tăvi, pungi, sacoșe, saci și multe alte sortimente fabricate din materiale care se degradează ușor în natură. Dimensiunile lor sunt diferite, culorile la fel și pot fi chiar personalizate, în așa fel încât să se pună într-o lumină foarte bună întreaga afacere. Ambalajele sunt foarte rezistente, putând transporta diferite cantități, dintr-un loc, în altul, fără probleme; se pot utiliza la temperaturi mari sau mici, putând fi introduse în cuptorul cu microunde sau în congelator.
- Refolosirea ambalajelor biodegradabile va fi văzută cu ochi foarte buni de clienți care nu se vor mai îngrijora cu privire la degradarea lor. Pot foarte bine să le folosească în alte împrejurări, deoarece materialele din care sunt fabricate sunt rezistente cu adevărat în timp sau le pot introduce simplu în containerele dedicate acestui tip de deșeu.
- Ambalajele acestea reușesc să îndeplinească cerințele directivei europene și îndeplinesc toate standardele de calitate. Sunt făcute din fibre naturale, se descompun relativ repede, se transformă în compost, devenind cea mai bună alternativă la produsele din plastic.
Semnele de pe ambalajele biodegradabile și compostabile sunt PLA (acid polilactic, extras, de regulă, din amidon de porumb), CPA (acid polilactic cristalizat, care se fabrică din PLA, cretă și alți bioaditivi) și trestia de zahăr (după extragerea zahărului, restul se utilizează pentru producerea de ambalaje biodegradabile, care rezistă excelent la temperaturi ridicate).
În concluzie, trecerea la folosirea ambalajelor biodegradabile este o obligație a generației de azi pentru generațiile viitoare, care trebuie să se bucure de un mediu natural curat și sănătos. În plus, afacerile din orice domeniu nu au decât de câștigat dacă aleg să le introducă pe piață, ele contribuind decisiv la obținerea unui nume mai bun, mai cunoscut și mai prietenos cu mediul.
Surse foto:
stratos.ro
ro.pinterest.com